Якщо ви оновилися в Резерв+: чи схоплять вас ТЦК на вулиці – такого повороту ніхто не чекав

Якщо ви оновилися в Резерв+: чи схоплять вас ТЦК на вулиці – такого повороту ніхто не чекав

З 18 травня 2024 року військовозобов’язані чоловіки мають 60 днів на оновлення своїх даних у військовому обліку. Це можна зробити через ТЦК, програму Резерв+ або в ЦНАПах. На сьогодні вже понад 1,3 мільйона українців оновили свої дані у додатку, і це число продовжує зростати. Про це розповіла адвокат Катерина Аніщенко у коментарі “РБК-Україна”.

При оновленні даних у додатку Резерв+ інформація стає доступною для перевірки правоохоронними органами та працівниками ТЦК та СП. Це підтверджує, що людина виконала законну вимогу і не буде оштрафована за неактуальні дані.

Однак, якщо така людина зустрінеться із працівниками ТЦК, наступним кроком стане вручення повістки на військово-лікарську комісію (ВЛК), пояснює Катерина Аніщенко. Така сама процедура очікує і тих, хто ще не оновив свої дані: їх направлять до ТЦК для оновлення інформації, включаючи проходження ВЛК.

“Особи, які оновили дані онлайн, отримають направлення на ВЛК і повинні будуть реалізувати його. Коли їх зупинять на вулиці, перевірка покаже, що вони зареєстровані в єдиному реєстрі призовників, мобілізованих та військовослужбовців, і мають направлення на ВЛК, який може бути виконаний або ні”, – пояснює адвокат.

Також планується, що працівники ТЦК бачитимуть, скільки повісток чоловік отримав та на скільки з них він не відповів, хоча цю функцію поки що не введено.

Катерина Аніщенко попереджає, що охочим відвідати ТЦК варто готуватися до великих черг.

“Зараз у ТЦК спостерігаються великі черги. Мої клієнти повідомляють, що іноді їм доводиться брати відпустку, щоб простояти в черзі та встигнути пройти ВЛК”, – каже вона.

Читайте також  ТЦК розв’язали руки: адвокат пояснив, як зміниться процес вручення повісток

Нагадаємо, що працівники критично важливих підприємств в Україні підлягають бронюванню. Така бронь діє на 6 місяців, а потім підлягає перегляду. Крім того, якщо ви не погоджуєтесь з рішенням ВЛК, його можна оскаржити.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело