Чи потрібно жінкам одягати хустку в церкві: відповідь священника здивує багатьох

Чи потрібно жінкам одягати хустку в церкві: відповідь священника здивує багатьох

Традиція покривання голови в церкві виникла щоб виражати покору і поклоніння. Главред з’ясував, чи потрібно покривати жінкам голову хусткою в церкві.

Традиція покривання голови жінкам хусткою в церкві має глибокі історичні корені і пов’язана з релігійними обрядами та культурними звичаями. В багатьох християнських конфесіях, зокрема в православ’ї та католицтві, ця практика має символічне значення. Однак не всі священники вважають це обов’язковою практикою.

Чи потрібно жінкам вдягати хустку в церкві
У більшості випадків, покривання голови в церкві сприймається як знак покори перед Богом, поклоніння та шанування. Хустка символізує покриття перед Всевишнім, покликання пам’ятати про свою скромність та підкорення духовним цінностям. Також ця традиція може мати культурне значення, відображаючи звичаї і вимоги відповідної культури чи епохи.

Священник Чернігівського кафедрального собору святої Катерини ПЦУ Роман Кіник зазначає, що ані хустка, ні штани до Царства Божого не ведуть.

“Насправді ми живемо в 21 столітті. Жінці в церкві, як і будь-якій людині, чи то чоловіку, чи старшій людині, чи молодшій людині, потрібно поводитись благочестиво. І не в одязі спасіння, і не в штанах, і не в хустині спасіння”, – сказав він в інтерв’ю “Суспільному”.

Водночас отець Василь Колодій вказує на те, що якщо жінка приходить до церкви з не покритою головою, священник не може її вигнати, якщо він її поважає.

“Якщо ходите з покритою головою, то ходіть постійно, щоб всі бачили, що жінка заміжня. Якщо ви не ходите з хусткою по місті, то не треба йти до церкви, показувати Богові кіно, карикатуру. Або ви ходите з хусткою, або ні”, – говорить від у відео на YouTube.

Читайте також  "Православний" Кива жорстко зганьбився через конфлікт у Карабасі

Він додає, що у мешканців певних регіонів або населених пунктів можуть бути особливі звичаї, які можуть передбачати носіння хустки в повсякденному житті.

“У селі, наприклад, я роки був на парафії, у сільській місцевості. Приходить Різдво, дівчата незаміжні, йдуть до церкви у хустинах з френзлями, вбрані, все красиво. Це обрядове, це гарно… Але якщо у нас немає традиції ходити в хустині, то не треба йти до цього. В селі є традиція і люди це шанують, бережуть. В місті того немає, то нащо цієї карикатури? Або воно є, або його немає”, – робить висновок отець Василь.

Дивіться відео про те, чи потрібно жінкам покривати голову в церкві:

Чому раніше жінки носили на голові хустку
Священник Роман Кіник наголошує, що традиція носити хустку має довгу історію.

“Заміжня жінка обов’язкова мала покривати голову. Дівчата до одруження, які мали довге волосся, не покривали голову, носили віночки, і в храм знову ж таки могли заходити не покриваючи голову. Традиція покривати голову фактично прийшла до нас більше зі сходу. Вона символізує цю традицію, покривати голову, як певною мірою смирення жінки перед чоловіком. Оце структура патріархату”, – наголошує він.

Він додає, що традиція покривання голови вкоренилася в нашому народі під впливом Російської імперії.

“Коли насаджували не так духовність, а і через церкву насаджували ці наративи імперії. І знову ж таки робили (жінку – ред.) певною мірою безправною. Безправною перед чоловіком, безправною перед суспільством”, – каже священник.

Що написано в Біблії про хустку на голові в жінки
За словами Романа Кіника, у Священному Писанні сказано, що в церкві немає поділу людей ні за національністю, ні за статтю.

Читайте також  Страшна біда спіткала священника на Тернопільщині: потрібна донорська кров, син просить про допомогу

“Також немає чоловіка, ні жінки – всі ви божі”, – вказує він.

Чому жінки покривали голову в церкві
Настоятель Катерининської церкви українського патріархату зазначає, що примусове покривання голови не має ані духовного підґрунтя, ані чогось так надзвичайно важливого, догматичного і богословського.

“Так, чому покривали голову? І апостол Павло про це пише. Через сором короткого волося. Тому що в ті часи, в далекі часи, жінку, яку ловили на блуді, обстригали налисо. І тому через сором того, що могли подумати про неї люди (жінки покривали голову – ред.)”, – вказує він.

Що потрібно одягати на службу в церкві
Отець Роман Кіник вказує на те, що є люди, які готуються йти в храм на службу. Він зазначає, що людина яка готується йти до церкви на підсвідомому рівні не буде одягати на себе одяг, який викликатиме занадто багато уваги і може призвести до непорозумінь.

“Особливо, в нас є старше покоління, яке бере на себе такий образ судді і стараються судити або комусь без благословення священника чи благословення церкви розказати, що так не можна. Річ у тому, що ніхто такого благословення не дає, тому що кожна людина може увійти в храм і має право увійти в храм в такому вигляді, в якому вона є. Знову ж таки, є люди, які просто гуляють поруч з церквою. Двері відчинені, і коли в людини є бажання зайти – потрібно заходити, бо ще раз, ані хустка, ані штани до Царства Божого не ведуть”, – резюмував він.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело