Оформити декретні виплати в Україні стане простіше: що зміниться з 1 вересня

Міністерство соціальної політики пропонує спростити порядок отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінками, які офіційно не працевлаштовані. Це пов’язано з обов’язковим переходом всіх медичних установа на електронні “лікарняні” вже з 1 вересня поточного року.

Декретну відпустку може взяти і чоловік
Відповідний проєкт постанови оприлюднений на офіційному сайті Мінсоцполітики для громадського обговорення. Документом вносяться зміни до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми.

Зокрема, проєктом акта пропонується з 1 вересня 2021 року проводити призначення допомоги на підставі інформації про оформлений медичний висновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (eHealth) з використанням Єдиного веб-порталу “Дія”. Іншими словами, для отримання “декретних” більше не потрібно буде оформляти паперовий “лікарняний”. Повна інформація про непрацездатність заявниці тепер буде доступна в єдиній електронній системі.

Зміни торкнуться жінок, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. До таких відносяться:

непрацюючі жінки;

жінки, які перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні;

жінки-підприємці (ФОП), які не платять єдиний соцвнесок;

студентки, аспірантки, докторантки і т.п.;

військовослужбовці.

Читайте також  Карантин в Україні: Ляшко анонсував зміни в плані Кабміну

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело