ТЦК будуть вручати вимогу: що означає і чим відрізняється від повістки

ТЦК будуть вручати вимогу: що означає і чим відрізняється від повістки

За новим законом про мобілізацію, ухилянтам може надаватися вимога від ТЦК, яка передує зверненню до суду щодо обмеження у праві керування машиною. Водночас вручення повісток буде регулюватися окремим актом Кабміну.

Про це пише “Судово-юридична газета”.
Вимога ТЦК
Вона передує зверненню ТЦК до суду щодо обмеження ухилянта у праві керування авто. Ухилянтом вважається громадянин, який, за новим законом про мобілізацію:

  • не з’явився на виклик ТЦК та не пройшов медичний огляд (ч. 1 ст. 22);
  • не уточнював військово-облікові дані протягом 60 днів (ч. 3 статті 22);
  • порушив законодавство про мобілізацію (стаття 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення).

У такому випадку співробітник ТЦК звертається до поліції щодо адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Якщо правоохоронці повідомили письмово про неможливість здійснити такі дії, то керівник ТЦК протягом п’яти днів відправляє поштою ухилянту рекомендований лист з повідомленням про вручення вимоги про виконання обов’язку. Документ має назву “вимога”.

Днем вручення вимоги вважається:

  • День вручення вимоги під розписку поштою;
  • День проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу або про неможливість вручення вимоги людині з інших причин за адресою місцезнаходження/місця проживання/перебування людини, повідомленою цією особою ТЦК;
  • День проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу або відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження/місця проживання/ перебування людини, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо вона не повідомила ТЦК іншої адреси.

Якщо громадянин протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги, навіть якщо проставлена відмітка про неможливість вручення, не виконав обов’язок, тоді ТЦК звертається до суду з приводу обмеження у праві керування машиною.
Повістки за новим законом про мобілізацію
Деталі вручення повісток та порядок проведення призову громадян на військову службу, їх прибуття до ТЦК, військових частин ЗСУ тощо буде повністю регулювати Кабмін.

Читайте також  Законопроєкт допрацюють: в Раді розповіли, коли голосуватимуть за зміни правил мобілізації

За новим законом про мобілізацію, під час дії мобілізації, чоловіки з 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК, співробітника поліції або прикордонника.

Під час перевірки ці уповноважені особи фотографують чи проводять відеофіксацію процесу пред’явлення і перевірки документів, а також можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Реєстру “Оберіг”). Ці вимоги щодо фіксації набирають сили через три місяці після публікації закону про мобілізацію.

Також ці уповноважені особи мають право вимагати від зазначеної категорії громадян військово-облікового документу разом з паспортом у спосіб, який дає можливість прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах.

Військовозобов’язані українці мають з’явитися за викликом до ТЦК у строк та місце, які вказані у повістці для взяття на військовий облік, визначення їх призначення на особливий період та направлення для проходження ВЛК.

Крім того, представники ТЦК на вимогу людині, якій вручається повістка, зобов’язані назвати свої ПІБ, посаду та показати службове посвідчення.

Водночас повістки мають бути іменними. У них вказується:

  • ПІБ, дата народження людини, якій адресована повістка;
  • найменування ТЦК, що видав повістку;
  • мета виклику до ТЦК;
  • зазначення місця, дня і часу явки за викликом;
  • підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку;
  • реєстраційний номер повістки;
  • роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

До ТЦК можна не з’явитися у термін, який зазначений у повістці, через:

  • перешкоду стихійного характеру;
  • хворобу громадянина;
  • воєнні дії на відповідній території та їхні наслідки;
  • інші обставини, які позбавили громадянина можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича чи близького родича його дружини або чоловіка.
Читайте також  Складні погодні умови: в яких регіонах України гідрометцентр прогнозує сильні грозові дощі з градом найближчим часом

Причина неприбуття має бути підтверджена документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності).

Якщо громадянин не з’явився у ТЦК, то він має не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття повідомити про причини неявки через безпосереднє звернення до зазначеного у повістці ТЦК чи будь-яким іншим способом. Термін його прибуття має не перевищувати 7 календарних днів.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року – повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело