Чим здивує жовтень 2023 року українців: прогноз синоптиків

Чим здивує жовтень 2023 року українців: прогноз синоптиків

У жовтні 2023 року українців очікує помірно тепла погода з невеликою кількістю опадів. Загалом протягом наступного місяця очікується переважання антициклонної циркуляції.

Про це повідомляє meteoprog.com

Погода в Україні на жовтень

З початку жовтня в Україні очікується зниження температури повітря на 4-7 °С, переважно в західних та північних регіонах, хоча середньодобові показники будуть все ще вищими від звичайного. Опадів буде небагато, оскільки високий атмосферний тиск сприятиме розмиванню хмарності та атмосферних фронтів.

У другій декаді місяця прогнозується утворення сильного антициклону над північним сходом Європи з наступним переходом на південь. В рамках цього антициклону циркулюватимуть прохолодні повітряні маси арктичного походження, що призведе до помітного зниження температури, особливо помітного у східних та північних регіонах України. Тут уночі температура може опуститися до заморозків, а вдень повітря прогріється лише до +13…+16 °С, при цьому ймовірність опадів буде мінімальною.

Що очікувати у другій половині місяця
З 18-20 жовтня очікується деяке підвищення температури та зниження атмосферного тиску, що збільшить ймовірність дощів та хмарність. Перший сніг у жовтні малоймовірний, крім гірських районів Карпат.

У другій половині місяця очікується бабине літо, але його тривалість передбачити складно. Середня температура повітря за місяць варіюватиметься від +7 до +13 °С по країні, що на 1-2 °С вище звичайного. Теплішої погоди варто чекати на заході та південному заході, тоді як на Півночі Лівобережжя та на крайньому сході відхилення від норми становитиме лише +0,5…+0,9 °С.

Що кажуть в Укргідрометцентрі
Заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко повідомив, що жовтневі температури тепер вищі, ніж 30 років тому.

Синоптик додав, що перша половина жовтня буде не лише теплою, а й сухою, при цьому більшість опадів очікується після 15 числа. Заморозки у північних областях можливі лише до кінця місяця. Щодо снігу, то в жовтні його поява малоймовірна, винятком можуть бути лише гірські райони Карпат.

Читайте також  В Україну прийде відлига: синоптик назвала дату

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело