Будуть шукати чесних лікарів: як в Раді планують перевірити рішення всіх МСЕК

Будуть шукати чесних лікарів: як в Раді планують перевірити рішення всіх МСЕК

Новий законопроєкт про мобілізацію, котрий вже направили на підпис президента України, передбачає нову норму – повторну перевірку рішень медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), що стосуються встановлення чоловікам інвалідності ІІ та ІІІ груп після 24 лютого 2022 року. В Раді пояснили, як може виглядати повторна перевірка такого рішення.

Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Варто зауважити, що склад МСЕК є незмінним. Тому складно уявити, як комісія, що лише кілька років тому визначила людині інвалідність, зараз спробує його скасувати, адже тоді такі рішення можуть дискредитувати самих членів комісії.

Тому передбачається наступний вихід із ситуації. Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів “Апострофу”:

“Процедуру перевірок я бачу наступною – вищестоящі комісії перевіряють нижчестоящі. Умовно кажучи – обласні перевіряють районні. Перевіряються документи, якщо з’являються якісь підозри, тоді залучаються працівники правоохоронних органів. Все це має бути прописано у відповідних постановах Кабміну”.

Він додав, що вже зараз проводяться перевірки роботи МСЕК та ВЛК із залученням поліцейських та співробітників ДБР:

“Але хочу наголосити, що вже зараз, у ході виконання рішення РНБО від 30 серпня 2023 року, проводяться перевірки роботи МСЕК та ВЛК із залученням поліцейських та співробітників ДБР – у рамках розслідувань про незаконне збагачення посадових осіб низки ТЦК”.

Він вважає, що загальну ситуацію можна поліпшити, враховуючи варіант, що деякі вищестоящі МСЕК також можуть бути корумповані “… не гірше за своїх колег”.

Керівник Київської міської клінічної лікарні №10, колишній військовий хірург Данило Михайлов вважає, що для того, щоб ця система працювала злагоджено, варто сформувати нові комісії з авторитетними лікарями у складі:

Читайте також  Блокування карт ухилянтів: в уряді поставили крапку в питанні

“Щоб схема нормально запрацювала, необхідні нові комісії, до складу яких входили б відомі лікарі, які мають авторитет у медичному середовищі, та дорожать своєю репутацією, а також фахівці з відділів охорони здоров’я. Вони б змогли ухвалити рішення – кому є сенс переглядати раніше прийняте рішення, а кому ні”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело