Мобілізація по-новому: які зміни приготували чоловікам з ІІІ-ю групою інвалідності

Мобілізація по-новому: які зміни приготували чоловікам з ІІІ-ю групою інвалідності

Відповідно до нових законодавчих змін до мобілізаційного законопроєкту, передбачається, що особи з ІІІ-ю групою інвалідності можуть бути призвані на військову службу за власною згодою і лише за місцем проживання.

Тому далі “Апостроф” зібрав думку адвокатів про мобілізацію осіб з ІІІ-ю групою інвалідності.

Законопроєкт про мобілізацію, який Верховна Рада ухвалила в квітні, вносить деякі зміни в процес мобілізації. Зокрема, відповідно до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” призову на службу не підлягають:

  • визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;
  • відповідно до висновку військово-лікарської комісії, є тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

В такому випадку особи з інвалідністю у встановлений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і лише за місцем проживання.

В свою чергу адвокат Іван Ліберман зазначає, що ІІІ група – “це легка інвалідність, тобто, це легкі розлади здоров’я, з якими людина може воювати”.

“Крім того, брати участь у бойових діях можна у різний спосіб. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо. Тобто служба у війську ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба”

, – додає він.
Що передбачає закон
“Якщо вам прийде повістка, потрібно прийти у військкомат у зазначений час і мати з собою документи, що підтверджують вашу інвалідність”, – сказав адвокат Роман Сімутін

Особи з інвалідністю трьох груп будуть звільнені від військової служби, але ті, кому медична комісія встановила інвалідність після 24 лютого 2022 року, мають пройти повторний огляд. Це безпосередньо стосується чоловіків віком 25-55 років. Натомість це не стосуватиметься:

  • тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановили через підвищення або зменшення групи інвалідності,
  • у разі відсутності кінцівки або хто має інші проблеми зі здоров’ям;
  • внаслідок захворювань або поранень, отриманих під час захисту України.
Читайте також  “Воєнний стан та мобілізація”: кому потрібно йти у військомат

Якщо не пройти повторний огляд
Адвокат Роман Сімутін вказав на те, що не знає законодавчий інструмент, який примусить пройти медичний огляд, тому чоловікові просто можуть скасувати інвалідність, якщо той відмовиться пройти повторний огляд:

“Мені невідомий законодавчий інструмент змусити людину примусово пройти медичний огляд. Фактично, залишається лише один спосіб – застосувати презумпцію винуватості та визнати винним без вини. Тобто скасують інвалідність, якщо чоловік відмовиться пройти повторний огляд”.

Він наводить інший подібний приклад:

“Подібна норма у нас є в адмінкодексі – це відмова водія від проходження освідування на предмет сп’яніння. Поліцейському просто не потрібно змушувати водія проходити огляд. Якщо він відмовляється, така відмова просто прирівнюється до керування в стані сп’яніння, складається протокол, штраф і позбавлення права керування”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело