200 тисяч штрафу та 5 років в’язниці: ухилянтам завдадуть потужного удару

200 тисяч штрафу та 5 років в’язниці: ухилянтам завдадуть потужного удару

Якщо людина ігнорує повістки у 2024 році, то її можуть оштрафувати навіть у 2027 році

Для українських громадян, які не з’явилися в ТЦК за повісткою, або порушують закони про оборону, військовий обов’язок та військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію іншими способами, можуть суттєво зрости штрафи.

Український парламент отримав пропозицію підвищити суму штрафу до 204 тисяч гривень.

Про це стало відомо завдяки повідомленню “Судово-юридичної газети”.

Так, відповідний законопроект, зареєстрований за №10379, пропонує внести зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративне правопорушення. Його можуть розглянути в залі парламенту 10-11 квітня, адже документ внесено до попереднього порядку денного.

Закон про посилення відповідальності для “уклоністів” розглядатимуть разом із законопроектом про посилення мобілізації №10449. Так, відмова від проходження медичного огляду, згідно з документом, буде прирівняна у статті 336 КК “ухиляння від мобілізації”, яка передбачає санкцію у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років.

Які штрафи планують запровадити
Згідно з текстом документа, порушення законодавства України про оборону, військовий обов’язок та військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію каратиметься штрафом у розмірі від 34 000 до 85 000 грн.

Ті самі порушення під час дії воєнного стану каратимуться “гривнею” у сумі від 153 000 до 204 000 грн. Додамо, що зараз, наприклад, за неявку до ТЦК штрафують на 1700-3400 гривень.

При цьому, у переліку випадків, коли протокол про адміністративне порушення не складається, пропонують додати ситуації, коли людина не є у ТЦК без поважних причин або без повідомлення причин. Але тільки в тому випадку, якщо людина була належним чином поінформована.

Читайте також  Бізнес на карантині: у Зеленського розповіли, яким чином держава допомагатиме українським підприємцям

Також пропонується змінити термін, протягом якого можна накласти штраф. Так, у КУпАП встановлюється, що адміністративне стягнення за скоєння в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох років з дня його скоєння або виявлення.

Тобто, якщо людина ігнорує повістки у 2024 році, то її можуть оштрафувати навіть у 2027 році.

Також встановлено, що особи, які порушили законодавство у сфері оборони та служби в армії, можуть бути затримані строком до 3 годин для складання протоколу, а у необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до 3 діб.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело