Україна відмовиться від долара на користь євро: чому НБУ наважився на різкий крок

Україна відмовиться від долара на користь євро: чому НБУ наважився на різкий крок

Прив’язка курсу гривні до євро замість долара є логічною у світлі євроінтеграції України.

Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) повідомив, що розглядає можливість відв’язати валютний курс гривні від американського долара і прив’язати його до євро.

“Причина цього очевидна – євроорієнтація і в перспективі інтеграція в ЄС. Ідея переходу на євро (щодо курсоутворення) вже давно витає, і про це говорили ще до війни, оскільки у нас суттєво зросла кількість операцій з євро. Тому це логічний крок, до того ж необхідний для євроінтеграційних процесів”, – сказав “Апострофу” фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

За словами економіста, ексчлена Ради НБУ Віталія Шапрана, теоретично євро в Україні має ставати більш популярною валютою, по-перше, через нашу євроінтеграцію, а, по-друге, через розширення самої зони євро.

“Час такого переходу буде залежати від швидкості обох процесів. Також важливим фактором стане інтенсивність участі ЕС у відновленні України. Всі ці процеси довгострокові і триватимуть не один рік”, – пояснив виданню експерт.

Переорієнтація у курсоутворенні з долара на євро принципово нічого не змінить для пересічних українців, каже Андрій Шевчишин.

“Євро буде більше популяризуватися всередині країни як валюта збереження, валюта конвертації”, – додав він.

Для економіки прив’язка до євро теж, скоріше, буде позитивом: “Євроінтеграційні процеси, європейські контракти набагато простіше буде вести, обслуговувати їх. Якихось суттєвих мінусів я не бачу. Єдине, необхідно буде переформатувати рух коштів, і спочатку це додасть головного болю банківському сектору. Також це стосується державної звітності та інших параметрів, таких як, наприклад, міжбанк”.

Читайте також  НБУ надав Приватбанку додатковий кредит рефінансування на 10 млрд грн

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело