По 60 грн за літр бензину: водіїв приголомшили – треба встигнути запастись

По 60 грн за літр бензину: водіїв приголомшили – треба встигнути запастись


Експерти впевнені, що ситуація з цінами на пальне лише погіршуватиметься
Багато заправок підняли ціни на бензин і дизель відразу на дві гривні, причому це торкнулося і великих мереж ОККО і WOG. Більше того, бензин та дизель дорожчатимуть і надалі, розповідає “Бізнес-Телеграф”.

“Чекаємо ще, як мінімум, гривню, а не виключено, навіть дві гривні”, – каже власник мережі “Прайм” Дмитро Леушкін.

За даними консалтингової групи “А-95”, з 11 по 18 березня паливо на ОККО та WOG подорожчало на 2 гривні (до 56,99 грн за літр), на UPG – на 1,5 грн (до 52,5 грн), на AMIC – на 1,91 грн (до 53,72 грн), на Socar – на гривню (до 57,99 грн) тощо.

Великі мережі ОККО та WOG піднімали цінники у кілька етапів та деякий час стримували подорожчання, бо мали запаси. “Це стримувало й інші АЗС”, – зазначають у “А-95”.

У мережі ОККО виданню повідомили, що головна причина – підвищення вартості імпортного ресурсу. “Зростання цін на наших АЗС обумовлене зростанням відпускних цін іноземних заводів-виробників, у яких ОККО закуповує пальне”, – каже начальник відділу департаменту корпоративних комунікацій Дар’я Янченко.
Цінники на нафту
На початку тижня ф’ючерси на нафту сорту Brent на лондонській біржі досягли майже $86,9 за барель, оновивши рекорд з жовтня минулого року. Нафта й надалі буде дорогою, причому причин декілька: атаки українських дронів на російські НПЗ; стрімке зростання промислового виробництва у Китаї; скорочення експорту Саудівською Аравією у межах домовленостей ОПЕК.

Логістика та подорожчання долара
“Ситуація на кордонах залишається складною. Частину перевізників взагалі знімають авто з рейсів і ставлять у гаражі, бо невигідно їздити. Маршрут до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії – це 11-15 діб, а може й до 20 розтягнутися”, – розповів керівник напряму автоперевезень компанії ТАНИТ Груп Иван Кондратюк. Тарифи на перевезення зросли вдвічі.

Читайте також  АЗС вирішили здивувати водіїв новими цінами на автогаз

Окрім того, курс долара в Україні б’є рекорди. Нацбанк 20 березня вперше підняв офіційний курс американської валюти понад 39 гривень. В експертних колах вже звучать прогнози про “долар по 40”. Валютний курс безпосередньо впливає на цінники на АЗС, тому що паливо переважно імпортне.

“Виходить, що в Україні зараз працюють одразу два потужні фактори, що чинять тиск на ціни. З одного боку, дорога нафта. З іншого – високий курс долара, за яким перераховується імпортний ресурс”, – сказала “Бізнес-Телеграфу” керівник відділу зовнішньоекономічної діяльності мережі АЗС Chipo Христина Бабляк.
Що буде далі?
Леушкін прогнозує, що подорожчання бензину та дизеля продовжиться, і вже найближчим часом буде ще плюс 1-2 гривні до цінника. Бабляк говорить про можливе підвищення цін на 0,5-1 грн за літр.

Ціни на пальне на деяких АЗС вже наближаються до “психологічного” рівня – 60 гривень за літр. Втім, Бабляк вважає, що найбільше подорожчання буде економ-сегментом, а ось у верхньому ціни стабілізуються. “Подорожчання палива може спровокувати новий виток підвищення цін на товари та послуги”, – прогнозує Бабляк. Тому що паливо – не менш важлива частина собівартості, ніж курс валюти.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело