Коли в Україні остаточно потепліє: Наталія Птуха про погодні аномалії та сюрприз на Великдень

Коли в Україні остаточно потепліє: Наталія Птуха про погодні аномалії та сюрприз на Великдень

В Україну вривається потепління. Синоптик Птуха розповіла, чи чекати на аномальну погоду.

Погода у березні в Україні здивувала багатьох. Після теплого лютого снігопади, дощі та різке похолодання у березні зіпсували настрій усім.

Начальниця відділу взаємодії зі ЗМІ Українського гідрометцентру, синоптик Наталія Птуха розповіла в інтерв’ю для Главреда, яким буде кінець березня в Україні, коли очікувати потепління, та якою буде погода на Великдень.

На календарі вже остання декада березня, а в Україні днями випав сніг у багатьох регіонах. Якої погоди очікувати найближчим часом?

Справді, тиждень у нас розпочався з того, що були опади. У західних і деяких центральних областях були опади у вигляді мокрого снігу, подекуди сніг затримувався на поверхні й утворив короткотривалий сніговий покрив. Зараз сніг переважно розтанув, лише на високогір’ї Карпат залишається.

Надалі в Україні буде спокійніша погода. Від сьогодні вже з нашої території відступають атмосферні фронти, які принесли опади на нашу територію.

Найближчими днями опадів не буде. Цими вихідними у західних областях може бути більше хмарності. У суботу також варто очікувати атмосферний фронт, буде трішки опадів – спочатку у вигляді дощу в деяких регіонах. Вже 24 березня слід очікувати дощі, подекуди може прорватися мокрий сніг. Але тривалий сніговий покрив не повинен утворюватися. Снігова погода буде переважно у Карпатах.

Починаючи з 25 березня атмосферний фронт покине територію України, можуть бути тільки невеликі опади через новий циклон – у південних і центральних областях.

Коли українцям чекати більш-менш потепління та сонечка?

Для багатьох областей найтеплішими будуть субота та неділя 23-24 березня. Надалі, з огляду на ті фронти, про які я казала, може трішки знизитись температура, через те що буде більше хмарності і сонце не прогріватиме поверхню. Але все буде переважно у “плюсових” значеннях.

Читайте також  У Луцьку зграя собак покусала дитину

На Сході температура може опуститися до -2 градусів на кілька годин, але переважно буде вже +5 – +6 градусів.

У північних областях варто очікувати весняну погоду з +13 градусів тепла вже цими вихідними. Але у другій половині дня неділі, 24 березня, погода зміниться – буде похмуро майже у всіх областях.

Чи можна пов’язувати такий холодний березень з тим, що Великдень в Україні святкують аж у травні? І як синоптики ставляться до таких народних прикмет.

Ми як науковці: прогноз складаємо науково-обгрунтованими показниками, які ми використовуємо. Якихось зв’язків з церковними святами ми не відстежуємо. Єдине, що можемо сказати про народні прикмети, – люди інколи на них орієнтуються. Раніше так, був можливий сенс, але це статистичний прогноз за багато років – люди аналізували і виводили середні показники по місцевості. Але зараз народні прикмети втрачають свою актуальність, все тому що клімат змінюється. Навіть ці статистичні показники, які використовують синоптики і науковці (кліматичну норму), переглядають. Раніше брали кліматичну норму з 1960 по 1991 роки, зараз – з 1991 по 2020 роки. Відповідно до цих кліматичних норм, той же лютий у нас був вищім за всю історію спостережень.

А березень 2024-го – ми не можемо сказати, що він холодний. Але якщо порівнювати з теплим лютим – то так. Зараз погода в Україні у своїх нормальних межах.

Якою буде погода на Великдень 31 березня?

Зараз говорити про погоду на 31 березня ще зарано, але загальні тенденції такі: буде “плюсова” температура, це точно. На Великдень, 31 березня, немає якихось атмосферних фронтів, які спричиняють негаразди. Найімовірніше, буде тепла весняна погода.

Читайте також  "Шалений мороз і сніговий апокаліпсис лютують в Україні, жахливий дощ накриє цю область": де буде -20 градусів холоду?

Яких погодних сюрпризів можна очікувати українцям до кінця березня і, можливо, є прогноз на початок квітня?

Якихось снігопадів, аномальних погодних умов вже не очікуємо. Вже до кінця березня буде весняна погода.

Взагалі, остання декада березня буде спокійна. Єдине – 24-25 березня будуть атмосферні фронти, тому в деяких областях можуть бути опади різної інтенсивності.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело