Сільський голова може вручати повістки? Юрист зробив важливу заяву

Сільський голова може вручати повістки? Юрист зробив важливу заяву

В Україні вже давно побутує думка, що мобілізація в селах триває інтенсивніше, ніж у містах. Новий законопроєкт про мобілізацію дещо змінив позиції сільських, селищних і міських рад у питанні вручення повісток. Фахівці з права називають це “грою слів”.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна (проєкт Styler) розповів юрист Сергій Савинський.

Вручення повісток у сільських і міських радах
Юрист розповідає, що раніше в законодавстві було відображено, що селищні та інші ради сприяють проведенню призову та веденню військового обліку, а зараз вони забезпечують цей процес.

“Очевидно, що тепер вони здійснюють більший вплив. Своєю чергою в законодавстві не прописано, що сільський голова виписує та роздає повістки. Такого не передбачено”, – пояснює Савинський.

Він додає, що згідно з новим законопроєктом вручення повісток у місцевих органах самоврядування повинен відбуватися так:

  • ТЦК надсилають списки по територіальних громадах
  • органи самоврядування підтверджують чи спростовують, що в їхньому населеному пункті проживають певні особи
  • якщо особа живе за адресою, працівник ради з поліцейським і працівником ТЦК їдуть за вказаною адресою та вручають повістку

“Фактично це й так відбувається. Працівники сільських, селищних і міських рад будуть забезпечувати облік, щоб чітко визначити, хто з військовозобов’язаних проживає за фактичною адресою. Можливо, це трохи змінить свою форму виконання”, – каже юрист.

Важливо: ця норма законопроєкту не дає очільникам місцевих рад права роздавати повістки.

Якщо військовозобов’язаний нещодавно переїхав до населеного пункту, він повинен протягом семи днів стати на облік у місцевому ТЦК. Про це також ідеться в новому законопроєкті.

У зворотному випадку це буде вважатися порушенням правил військового обліку. Тоді до порушника застосовують штраф розміром 850 гривень.

Читайте також  "Почнеться призов без військового квитка, мобілізація в Україні зазнала змін правил": що відбувається і кого заберуть на війну?

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело