Адвокат розповів, чи можна прогуляти роботу під час повітряної тривоги

Адвокат розповів, чи можна прогуляти роботу під час повітряної тривоги

Працівника не буде на роботі більше 3 годин на день.

Чи є поважна причина прогуляти роботу? Адвокат Олександр Головченко поділився важливою інформацією на своїй сторінці у Facebook, роз’яснюючи, як повітряні тривоги можуть вплинути на ваш робочий графік в Україні.
Згідно з чинним законодавством, перебування у сховку під час повітряної тривоги може бути визнано поважною причиною відсутності з роботи. Однак є кілька важливих деталей, які варто врахувати.

Статистика показує, що з початку війни в Україні було зафіксовано понад 38 тисяч повітряних тривог. Лише за січень 2024 року їхня кількість перевищила 1500, середня тривалість кожної тривоги становить 59 хвилин.

При 8-годинному робочому дні це може призвести до того, що працівник буде відсутній на роботі понад 3 години на день.

Працівник може обрати укриття в офісі, створене роботодавцем, або спеціально певне укриття, перелік яких можна знайти на офіційних сайтах міських чи селищних рад.

Сам працівник вирішує, де йому бути під час повітряної тривоги – в офісі чи найближчому укритті. Це рішення має співпадати з офіційним часом тривоги, і працівник повинен повідомити керівництво про свою відсутність.

Ситуаційні приклади наголошують на важливості дотримання часу відсутності та чіткого повідомлення керівництва.

Наприклад, працівник, який відходить в укриття в офісі протягом дня під час повітряних тривог, вважається відсутнім з поважних причин. Проте, якщо працівника відсутня на роботі несанкціоновано, навіть у період повітряної тривоги, це може розглядатися як прогул.

Таким чином, щоб скористатися поважною причиною відсутності під час повітряної тривоги, необхідно дотримуватися офіційного часу тривоги, повідомити керівництво та перебувати в укритті лише протягом зазначеного періоду.

Читайте також  В Україні вводять нові сигнали повітряної тривоги: як розпізнати небезпеку

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело