Екстремальна спека вдарить швидше і сильніше, ніж передбачалося – вчені

Те, що відбувається зараз, перевершує всі найгірші сценарії кліматичних моделей

Людство має терміново посилити заходи з підготовки до періодів екстремальної спеки, попереджає група провідних учених-кліматологів, коментуючи надзвичайно високу температуру в Канаді і США. Аналіз, опублікований у середу, показує, що кліматичні зміни, викликані діяльністю людини, підвищили ймовірність екстремальних погодних умов в 150 разів, пише HighTech Plus. з посиланням на The Guardian.

Минулого тижня тепловий купол над Британською Колумбією, Вашингтоном і Портлендом побив добовий температурний рекорд більш ніж на 5 градусів Цельсія, досягнувши 49,6 ° C – це пік, який два тижні тому вважався неможливим на цих широтах.

Схожі тенденції можуть відбуватися по всьому світу, особливо в Африці. Найбільш спекотний червень був цього року в Гельсінкі, Москві й Талліні.

Вчені не раз прогнозували періоди спеки, пов’язані з емісією парникових газів, але автори нового дослідження стверджують, що те, що відбувається зараз, перевершує всі найгірші сценарії кліматичних моделей. І це змушує їх переглянути уявлення про хвилі спеки і припустити можливість того, що це явище пошириться на інші регіони планети, пише The Guardian.

«Це безперечно найбільш значний стрибок температури, який я тільки бачив, – заявив Фридеріке Отто, директор Інституту змін навколишнього середовища при Оксфордському університеті. – Ми не повинні розраховувати на те, що хвилі спеки поводитимуться так, як в минулому».

Головне питання зараз – чи був цей ріст просто випадковістю, чи кліматична система перейшла певний рубіж і почалася нова стадія, коли глобальне потепління в невеликому обсязі може викликати прискорене зростання екстремальних температур. Вчені збираються екстрено зайнятися пошуком відповіді на питання, чи можуть додаткові форми кліматичних порушень, такі як посухи або уповільнення океанічних течій, посилювати спеку.

Читайте також  “Як у доменній печі”: вчені попереджають про пекельну спеку, яка йде на Землю

Згідно з минулорічним прогнозом вчених, уже до 2070 року до 3,5 млрд чоловік будуть жити в умовах нестерпної спеки, в регіонах, де середньорічна температура вища за29 ° С. Території з екстремально спекотним кліматом охоплять значну частину Африки, Азії, Австралії та Південної Америки.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело