Як будуть карати ухилянтів: в новому проєкті закону про мобілізацію передбачено жорсткі заходи

Як будуть карати ухилянтів: в новому проєкті закону про мобілізацію передбачено жорсткі заходи

Новий законопроєкт про мобілізацію, направлений до Верховної Ради у вівторок, 30 січня, пропонує затримувати військовозобов’язаних чи резервістів, якщо ті не з’являться до військкомату у визначений у повістці термін.

Про це свідчить інформація на парламентському сайті.

Так, відповідно до пропозицій законопроєкту, якщо військовозобов’язаний чи резервіст не з’явиться протягом встановленого терміну до ТЦК, його можуть затримати та доставити туди протягом 15 діб. У випадку, якщо затримання неможливе, можуть бути вжиті заходи впливу через суд.

Втім, до таких дій ТЦК вдаватимуться не одразу – спершу вони “нагадуватимуть” громадянину про військовий обов’язок протягом п’яти днів в електронній формі (якщо громадянин зареєстрований в електронному кабінеті військовозобов’язаного) або в паперовій формі рекомендованим листом поштою.

Днем отримання вимоги вважатиметься:

  • день вручення вимоги під розписку;
  • день отримання військкоматом повідомлення про доставлення вимоги до електронного кабінету;
  • день проставлення на пошті відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин.

Після отримання вимоги військовозобов’язаний буде мати 10 календарних днів, щоб з’явитися до ТЦК.

Якщо після цих дій військовозобов’язаний так і не з’явиться до ТЦК, військкомат може звернутися до суду задля вжиття таких заходів щодо порушника:

  • тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України;
  • тимчасове обмеження праві керування транспортними засобами;
  • арешт на кошти та інші цінності, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках та інших фінустановах, або на електронні гроші на електронних гаманцях.

При цьому, вимога ТЦК також може бути відкликана, якщо військовозобов’язаний виконає вимоги у повному обсязі та прибуде до ТЦК. Або ж рішенням суду вимоги ТЦК будуть визнані, як неправомірні. Також за громадянами залишається право на оскарження обмежень у судовому порядку.

Читайте також  Стало відомо, чи будуть в ухилянтів забирати водійські права

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело