Роздача повісток поліцейськими: чи стануть правоохоронці ТЦКашниками

Роздача повісток поліцейськими: чи стануть правоохоронці ТЦКашниками

У поліції немає додаткових ресурсів, щоб роздавати повістки військовозобов’язаним.

У поліції немає додаткових ресурсів для того, щоб в рамках мобілізації роздавати повістки військовозобов’язаним, про що в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів голова Національної поліції України Іван Виговський.

Так, позаминулого тижня до парламенту виносився один із законопроектів щодо мобілізації, але він отримав зауваження та повернуто на доопрацювання. Виговський зазначив, що на сьогоднішній день лунає багато думок, заяв та коментарів щодо роздачі повісток поліцейськими, а деякі озвучують ідею про мобілізацію самих правоохоронців.

За словами керівника відомства, поліція максимально сприяє ТЦК у тому, щоб встановлювати місцезнаходження ухилістів, і відповідно до повноважень та за наявності необхідних документів від ТЦК, доставляти до них таких осіб.

– Вручення повісток, спільне вбрання – це додаткове навантаження, і у нас немає такого ресурсу, щоб поставити біля кожного працівника ТЦК ще й поліцейського. Ми стоїмо на блокпостах, щодня виконуємо свої обов’язки, зокрема й політичні функції, – наголосив Виговський.

За його словами, поліцейські готові допомагати, але особисто фізично ходити, роздавати повістки не будуть. Принаймні доти, доки законом не буде встановлено таку норму і це не буде визначено функціоналом поліції. Однак якщо законом буде встановлено норму вручення повісток поліцейськими, то людей не вистачить.

-У нас у строю 98 тисяч поліцейських. З них трохи більше ніж 20 тисяч – жінок. Беремо щодобові вбрання по державі, це десь 7 тисяч нарядів, до яких задіяно понад 20 тисяч поліцейських, – пояснив він.

З 24 лютого 2022 року поліцейські працюють у посиленому варіанті несення служби, 24/7 у строю.

Також є близько 15 тисяч дізнавачів та слідчих, які щодня розслідують кримінальні провадження, у тому числі понад сотню тисяч військових злочинів, близько 20 тисяч оперативників щодня розкривають тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Читайте також  Антисанітарія та п'яні батьки: На Долинщині з сім'ї вилучили дітей

І, крім того, створено штурмову бригаду Нацполіції “Лють”, яка безпосередньо бере участь у відсічі збройної агресії російської федерації.

-Якщо говорити про зону, де проводяться бойові дії, там постійно несуть службу близько 35 тисяч поліцейських. Це і ті, хто у складі “Люті” та зведених загонів воюють, а також ті, хто окрім основного функціоналу поліцейських щодня заступають на блокпости, виконують стабілізаційні заходи, евакуюють громадян, розбирають завали разом із рятувальниками, а також розмінують десятки тисяч гектарів наших територій після ворога, – розповів Виговський.

За його словами, у Донецькій та Херсонській областях також перебувають поліцейські. Вони перебувають у надскладних умовах, під постійними обстрілами – розташовуються у підвалах та укриттях. При цьому працюють усі підрозділи, у тому числі, поліція виїжджає та фіксує пошкодження та знищення житла. Це також важливо для того, щоб люди потім могли отримати компенсацію.

-Я вважаю, кожен має займатися своєю роботою, але у нас сьогодні недостатньо ресурсу для того, щоб ми ще й ходили та роздавали повістки, – наголосив голова Нацполіції.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело