Нові правила мобілізації: в Раді зробили заяву

Нові правила мобілізації: в Раді зробили заяву

У Верховній Раді стверджують, що новий законопроєкт щодо мобілізації буде змінено. Зокрема, йдеться про поправки з урахуванням зауважень від Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, які внесуть за кілька днів.

Про це розповіла заступниця очільника Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформполітики Євгенія Кравчук в ефірі телемарафону.

За її словами, оновлена версія стане більш компромісною. Її розробить Комітет з питань безпеки та оборони. Також деякі поправки унеможливлять у нормах прояви корупції. Тому поки що документ не готовий для голосування у Раді.

“В оригінальному вигляді законопроєкт не буде голосуватися і прийматися”, – повідомила Кравчук.

Вона додала, що норми документа щодо мобілізації мають бути зрозумілі та справедливі.

Як відомо, 26 грудня уряд зареєстрував у парламенті два законопроєкти щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Один із них, зокрема, передбачав, що до порушників мобілізації, які не стануть на облік та не з’являться за повісткою, можуть застосувати санкції – внесення до Єдиного реєстру боржників.

Проте омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми суперечать Конституції і в умовах воєнного стану обмеження можуть бути, однак не можуть порушувати базові права. Він згодом повідомив, що на нараді з представниками Міноборони знайшли компроміс.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також  Арестович заявив, що на Україну чекає нова хвиля мобілізації (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело