Не з’явилися по повістці: готуйтеся — адвокат детально розповіла, що буде

Не з’явилися по повістці: готуйтеся — адвокат детально розповіла, що буде


Чоловікам нагадали, яка відповідальність загрожує за неявку по повістці
В Україні триває загальна мобілізація, коли чоловікам призовного віку мають право вручити повістку. Адвокат у відео, опублікованому в Telegram-каналі Пані в законі нагадала про відповідальність за неявку по повістці.

Стаття 210 КУпАП передбачає відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, зокрема за несвоєчасну постановку на військовий облік.

Штраф за таке правопорушення становить від 510 до 850 грн. За повторне порушення протягом року, а також за вчинення його в особливий період штраф зростає до 1700 грн.

Зазначається, що стаття 210-1 КУпАП передбачає відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Наприклад, за неявку по повістці при первинному виклику у військкомат. За вчинення правопорушення вперше штраф для:

  • громадян — від 1700 грн до 3400 грн;
  • посадових осіб — від 3400 грн до 5100 грн.

За вчинення повторно протягом року в особливий період штраф для:

  • громадян — від 3400 грн до 5100 грн;
  • посадових осіб — від 5100 грн до 8500 грн.

Співробітники Нацполіції зобов’язані в установленому законом порядку за зверненнями доставити таких осіб до територіальних центрів комплектування (ТЦК) за статтями 210, 210-1 КУпАП.

Також у статті 211 КУпАП передбачено відповідальність за псування військово-облікових документів або втрату з необережності. Зокрема, йдеться про недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними та резервістами військово-облікових документів, посвідчень про приписку до призовних дільниць, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних. За таке порушення штраф від 510 до 850 грн.

Якщо протягом року буде вчинено повторне порушення, штраф від 850 грн до 1700 грн.

Читайте також  Стало відомо, у яких випадках можуть вручити повістку через родичів

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело