Гроші будуть розпорошені: економіст розповів, чи очікувати медикам обіцяні 20 тисяч зарплатні

Гроші будуть розпорошені: економіст розповів, чи очікувати медикам обіцяні 20 тисяч зарплатні

Обіцянка президента Зеленського щодо мінімальної зарплати лікарям у розмірі 20 тис. грн у 2022 році не буде виконана, оскільки на таку зарплатню не вистачить грошей з Державного бюджету.

Про це в ефірі програми “Національний ранок” на Апостроф TV розповів економіст, інвестиційний банкір Сергій Фурса.

“Дати медикам ці гроші не можна. Воно так не буде скоріше за все. Точно не можу сказати, але це буде сума десь посередині. У бюджеті виділяється більше грошей на медицину, але ці гроші виділяються не тільки на зарплатні. Там є дуже багато інших видатків, які є у медичних закладів. Ці гроші будуть розпорошені і зовсім не все дійде до медиків”, – розповідає Фурса.

Економіст нагадав, що в Україні діє медична реформа, в основу якої закладено принцип “гроші йдуть за пацієнтом”.

“Держава має завершити цю реформу, щоб кращі медики, які добре працюють, у кого більше пацієнтів, отримали більше коштів. А не якось втручатися і урівнювати всіх”, – вважає Фурса.

Він також зазначив, що мінімальну зарплату держава встановлює згідно своїх економічних можливостей.

“Підвищувати мінімалку це дуже популярне рішення. Людям подобається. Політики люблять робити те, що людям подобається, але політики також не можуть нескінченно піднімати виплати, оскільки тоді може луснути бюджет”, – розповів економіст.

Нагадаємо, з 1 грудня в Україні вводиться низка нововведень, у тому числі, буде підвищено рівень прожиткового мінімуму, що вплинуло на соціальні виплат, а також на зарплату.

Читайте також  “Це дуже страшна хвороба”: медик розказала, як в Україні жінку без температури повільно вбивав коронавірус

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело