Замість лікування до війська: чи можна мобілізувати інвалідів 3-ї групи за новим законом

Замість лікування до війська: чи можна мобілізувати інвалідів 3-ї групи за новим законом

Відповідно до законодавства України, мобілізувати інвалідів ІІІ групи до лав ЗСУ, є всі підстави. Оскільки служба в армії може бути абсолютно різною, у тому числі, так звана альтернативна служба.

Про це пишуть Факти ICTV із посиланням на коментар адвоката Івана Лібермана.

“III група – це легка інвалідність, тобто це легкі розлади здоров’я, які дозволяють людині воювати. Крім того, брати участь у бойових діях можна різними способами. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї або готувати їжу тощо. Тобто служба в армії може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба”, – розповів Ліберман.

Адвокат зазначив, що його непокоїть словосполучення “мобілізувати за їхньою згодою”.

Як показує практика, все, що є тимчасовим або за згодою, дуже швидко починає бути обов’язковим, ще й під відповідальність” , – сказав він.

Адвокат додає, що мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи будуть навіть на підставі того, що громадяни України мають служити в армії відповідно до законодавства.

“Крім того, багато хто з українців ще до війни робив собі довідки про інвалідність III групи. Щоб отримувати соціальні виплати, пільги, їздити в санаторії тощо. Таким чином, багато здорових людей, які не мають інвалідності, зараз будуть тимчасово, за згодою, а потім і обов’язково служити у військах”, – зазначає Ліберман.

Народний депутат України від “ЄС” Олексій Гончаренко назвав ідею призову інвалідів ІІІ групи абсолютним абсурдом.

По особах з інвалідністю. Нарешті, законопроект передбачає дати право на звільнення з військової служби інвалідам 1 та 2 групи. Треба це розширити й на інвалідів 3 групи. І звичайно відмовитися від ідеї мобілізовувати інвалідів 3 групи. Це абсурд“, – написав Гончаренко.

Читайте також  “Святкував”: на День Незалежності України Медведчук літав до Росії

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело