“Голови ОТГ зможуть видавати повістки масово, для студентів і цих 3-х груп відстрочка пропаде”: мобілізація наростає

“Голови ОТГ зможуть видавати повістки масово, для студентів і цих 3-х груп відстрочка пропаде”: мобілізація наростає

Військовий облік та мобілізація жінок, зниження призовного віку, різке скорочення категорій і кількості тих, хто має право на відстрочку, право на звільнення лише після трьох років служби – в Україні розроблено нові правила мобілізації, які дозволять відправити на фронт більше людей.

Як інформує “РадіоТрек”, чорновий варіант нового законопроєкту про мобілізацію представила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.

За словами депутатки, це не остаточний варіант законопроєкту, він досі доопрацьовується. Проте важливі моменти вже виписані. І вони набагато жорсткіші, ніж у чинних законах, що стосуються мобілізації громадян і військової служби. Причому на їхньому посиленні наполягало військове керівництво, яке бере безпосередню участь у підготовці нового закону.

Головні моменти нового законопроєкту

Зниження призовного віку для мобілізації з 27 до 25 років. Це одразу збільшить мобілізаційний ресурс.

Обов’язковий військовий облік для всіх жінок. Обов’язкова військова підготовка жінок нарівні з чоловіками, а також їхня мобілізація під час воєнного стану. Але! До зони бойових дій жінок відправлятимуть лише за їхньою згодою. Решта зможе нести службу в тилу.

Відстрочку від мобілізації отримає лише частина студентів та частина викладачів вишів. Зокрема, на неї матимуть право студенти, які здобувають першу вищу освіту віком до 30 років. Серед викладачів право на відстрочку залишиться за тими, хто має наукові звання, а також викладачами, які працюють на повну ставку.

Право на відстрочку від мобілізації втрачають поліцейські, співробітники БЕБ, а також працівники пенітенціарної системи.

Строкову службу в армії скасовують. Замість неї буде інтенсивна тримісячна базова загальновійськова підготовка для всіх громадян віком від 18 до 25 років. Жінки проходитимуть її нарівні з чоловіками.

Читайте також  Побила і прикувала до ліжка. Жінка жорстоко познущалася над 11-річною донечкою. Рятували всі сусіди

Обов’язкова ротація (не звільнення з ЗСУ, а лише ротація) військовослужбовців “на нулі” що три місяці. Тобто понад три місяці поспіль військовослужбовці не повинні брати участь у бойових діях.

Право на звільнення з ЗСУ під час воєнного стану військовослужбовці матимуть лише після трьох років служби. При цьому після 24 місяців служби, 12 з яких пройшли саме у зоні бойових дій, можна буде взяти неподільну відпустку на 90 днів. Але при цьому обов’язковий трирічний термін служби збільшиться на ці 90 днів.

Повноваження місцевої влади щодо мобілізації будуть значно розширені. Зокрема, глави ОТГ зможуть самі формувати повістки та вручати їх мешканцям громади.

Військовозобов’язані громадяни повинні будуть обов’язково:

надавати дані про своє місце проживання роботодавцю;

пройти медогляд під час мобілізації;

самостійно з’являтися до ТЦК чи ЦНАП для уточнення військово-облікових даних;

завжди мати при собі військово-облікові документи.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело