“Прирівняти до чоловіків”: скандальна нардепка шокувала заявою про мобілізацію жінок

“Прирівняти до чоловіків”: скандальна нардепка шокувала заявою про мобілізацію жінок

Одіозна нардепка не перестає дивувати.

Нардепка з комітету Нацбезпеки Мар’яна Безугла знову втрапила у скандал, тепер пропонує зрівняти чоловіків та жінок під час мобілізації.

Що так обурило людей і чи дійсно жінки теж масово підуть на фронт, розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Заява Безуглої
Нардепка Мар’яна Безугла не вилазить зі скандалів. Вона то зтравлювала Залужного із Зеленським, то про мобілізацію робила не менш гучні заяви. От і цього разу історія повторилася, тільки тепер питання стосується мобілізації жінок. Їх членкиня комітету з Національної безпеки пропонує прирівняти до чоловіків.

“Мене питають щодо змін в законопроєкті про рекрутинг і мобілізацію, які вирівнюють чоловіків і жінок щодо військового обліку та служби, а особливості надаємо право визначати Міністерству оборони. Жінки ж мов “інакші” і не можна їх порівнювати! От хай чоловіки навчаться народжувати, тоді подивимось! І взагалі, це про право на життя! Шановні, а права чоловіків і цінність життя якась інша?”, — йдеться у дописі Безуглої на її сторінці у Facebook.

Яких змін чекати?

За її словами, такі зміни пропонуються у законопроєкті про рекрутинг і мобілізацію, які й будуть вирівнювати чоловіків і жінок щодо військового обліку та служби. Але навздогін Безугла відразу ж заговорила і про відстрочку для жінок. Каже, вагітність буде залізним аргументом.

“У жінок залишиться унікальна відстрочка і право на звільнення — вагітність. Якщо вагітна — не мають право мобілізувати / можеш звільнитися. Але в той же час, декретну відпустку як право на відстрочку / звільнення плануємо надати як дружині, так і чоловіку на вибір”, — написала Безугла.

Читайте також  "Повістки можуть почати видавати за новим способом після 1 лютого, чоловіки не були готові до такого": мобілізація триває

За яких умов можна звільнитися?
Нардепка зазначила, що в штурмовики та інші бойові професії жінка зможе піти суто добровільно. А от якщо на війну потрапляє подружжя військовослужбовців, яке має одного-двох дітей, то або чоловік, або жінка можуть звільнитися зі служби, або ж отримати відстрочку, а якщо дітей троє і більше, то взагалі з армії мають піти право обоє.

А якщо в сім’ї військовий — тільки чоловік, то коли в нього народжується третя дитина, він також отримує право на звільнення. Така заява не минула безслідно, у Мережі люди засипають коментарями пост Мар’яни Безуглої питаннями.

Є ті, хто таку новинку підтримують.

Жінки мають йти на війну?
А тепер розбираємося, чи дійсно жінки мають йти на війну. Верховною радою у жовтні 2023 року було прийняте рішення, що жінки-військовослужбовці, жінки-медики, які мають медичну освіту, мають стати на військовий облік. Уряд затвердив перехідний період терміном на 3 роки. Тобто українки медичних і фармацевтичних професій та спеціальностей мають добровільно стати на військовий облік до 2026 року. При цьому військовозобов’язаним жінкам-медикам виїзд за кордон не заборонений. Такі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців і посадових осіб.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело