“Більше 100 ракет”: експерти назвали дати, на які росіяни ймовірно планують масовану атаку…

“Більше 100 ракет”: експерти назвали дати, на які росіяни ймовірно планують масовану атаку

За словами аналітика, Росія зараз створює мапу вразливих ділянок України

Плануючи масований ракетний удар, ворог буде орієнтуватись на погодні умови, коли навантаження на нашу енергетичну інфраструктуру буде максимальним.

Про це в коментарі для ТСН.ua розповів колишній речник Генштаба ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов.

“Ворог має в своєму резерві 870 ракет. Минулого року у нього було 1600. Але зверніть увагу, що останнім часом фактично кожну ніч росіяни задіюють “Shahed”. Ці БПЛА літають за досить дивними траєкторіями, не зовсім логічними, кружляють. Чому так? Тому що ворог намагається виявити наші радари, пускові установки, системи ППО та протиракетної оборони. Ворог формує мапу систем ППО України, щоб далі, відшукуючи певні прогалини, поцілювати ракетами, щоб результативність ударів по нашій енергоінфраструктурі була максимальною”, – каже Селезньов.

До цього він додає: “Я залишаюсь прихильником думки, що ворогу важливо не лише зруйнувати об’єкти інфраструктури, а і логістичні центри. Зокрема, мости, великі залізничні вузли, електропідстанції, які забезпечують тягловою силою наші залізничні колії. Ворог розуміє, що як тільки Україна буде відчувати брак ресурсів щодо переміщення на тій чи іншій ділянці фронту матеріально-технічних запасів, там, відповідно, ми будемо слабші на полі бою. Я певен у тому, що процес, який відбувається у Польщі з тією дивною блокадою, це все не випадково. Це прояв гібридної агресії з боку Москви”.

Коли відбудеться максимальна навантаження енергосистеми
За словами Селезньова, це може статись, коли протягом тривалого часу буде морозна погода без відлиг: “Коли протягом декількох днів буде зберігатись серйозна мінусова температура. Коли будуть навантаження на енергосистему, тоді ворог вдарить. В той момент, коли ми будемо найбільш вразливими”.

Читайте також  росія готує теракт на ЗАЕС: Зеленський звернувся до всього світу із терміновою заявою

Резюмуючи, Владислав Селезньов каже, що ворог навряд чи буде розпорошувати свій ракетний запас, здійснюючи обстріли невеликою кількістю ракет: “Росіяни будуть максимально навантажувати нашу систему ППО для того, щоб ми могли збити не всі ракети. Навіть зараз, маючи досить потужну систему мобільних вогневих груп, які працюють по БПЛА, все одно якась кількість дронів прилітає та руйнує”.

Скільки запустять ракет
На питання про те, якою кількістю ракет одномоментно зможуть вдарити росіяни, Селезньов відповідає так: “Одномоментний пуск ракет морського базування типу “Калібр” ворог може здійснити на рівні 56. Пуск може бути здійснений як з Севастополя, так і з Новоросійська”. За оцінками Селезньова, якщо крім “Калібрів” ворог запустить ракети повітряного та наземного базування, то удар може мати серйозні наслідки та налічувати понад 100 ракет.

Можуть вдарити на свята
Інший військовий експерт, Роман Світан, вважає, що з військової точки зору немає сенсу в нанесенні масованого ракетного удару. “Чим більше ракет летить, тим більше у відсотковому співвідношенні ми збиваємо їх. В такому випадку задіяні всі наші наявні засоби. З 75 ракет можемо знищити 74. Але якщо летить 10, то можемо збити 6-7, в залежності від напрямку. Масована ракетна атака можлива, якщо ворог ставить інформаційну задачу. Наприклад, напередодні Нового року або на Різдво. Росіяни можуть прив’язатись не так до нового року, як до нашого Різдва за новим стилем, 25 грудня. Можлива масована атака – 50-70 ракет для того, щоб показати, що вони ще можуть щось запускати”, – каже Роман Світан. За його оцінками, росіянам потрібен рік, щоб відновити стратегічний резерв. “Але у них політичні інтереси більш пріоритетні, тому не виключаю, що можливі одна-дві масовані атаки”, – резюмує Світан.

Читайте також  Загроза ракетного удару по Україні 9 травня: експерт та ГУР Міноборони оцінили ризики

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело