Де спіймали, там і мобілізували: юристи роз’яснили чоловікам важливе правило

Де спіймали, там і мобілізували: юристи роз’яснили чоловікам важливе правило

Юрист пояснив, що робити та які документи необхідно при собі мати.

Нещодавно воєнний стан в Україні продовжили, а разом з тим триватиме й мобілізація.

Попри те, що видача повісток та загальна мобілізація в Україні триває не місяць й навіть не півроку, питань до проведення цих процедур немало. Про те як діяти, коли вам видали повістку або мобілізують не за місцем прописки, розповіли юристи в коментарі “Фокус”.

Військовий юрист Олег Леонтьєв розповів, що протягом воєнного стану, військовозобов’язані чоловіки мають знаходитися на обліку за місцем своєї реєстрації. Таке правило діє для всіх. Якщо особа змінює місце проживання, то в неї є тиждень щоб стати на облік в військомат за новим місцем.

Чи можуть видати повістку не за місцем реєстрації

За словами Леонтьєва це цілком можливо. Відповідну постанову Кабінет Міністрів ухвалив ще 7 квітня 2023 року. За новими правилами видачі повістки, отримати їх можна незалежно від місця реєстрації та міста, де взято громадянина на військовий облік.

Як уникнути конфлікту з працівниками ТЦК

Військовозобов’язаним чоловікам потрібно носити з собою військово-облікові документи, зокрема такі, які дають право на відстрочку від служби (за наявності таких). Окрім цього краще мати контактні дані ТЦК, де перебуває чоловік на обліку. Так можна швидше з’ясувати всі подробиці. Якщо військовозобов’язаний пройшов ВЛК раніше, то він має право не проходити комісію повторно.

Читайте також  В Україні продовжили воєнний стан і мобілізацію: Зеленський підписав закони

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело