Вас весь час обдурювали: ТЦК розповіли, що мають право робити з чоловіками на вулиці

Вас весь час обдурювали: ТЦК розповіли, що мають право робити з чоловіками на вулиці

Представник ТЦК спростував “поради” деяких спеціалістів, які ширяться мережею.

В інтернеті часто шириться інформація від популярних блогерів, псевдо-юристів та експертів стосовно законодавства, яке регулює вручення повістки.

Роман Істомін – речник Полтавського ТЦК в коментарі “Телеграф” розповів, які міфи найчастіше підкидують військовозобов’язаним експерти та блогери.

Вручення повістки має засвідчуватися двома свідками

Немає такого закону чи постанови Міністрів, які б точно стверджували, що повістка повинна даватися при свідках. Повідомлення про те, що громадянин має звернутися до ТЦК мають вручати органи місцевого самоврядування, а про свідків мова ніде не йде.

ТЦК – приватна структура, а отже права на мобілізацію не мають
ТЦК – державна установа, а про те, що ТЦК має здійснювати мобілізацію і говориться у відповідному законі.
Виписана на вулиці повістка не дійсна
Якщо це здійснюють уповноважені органи, то вона набуває чинності з моменту вручення. Повістка повинна бути заповнена, а саме заповнено ім’я, прізвище, місце проживання, дата, час і адреса вручання, підпис та печатка начальника ТЦК.
Працівники ТЦК не мають права перевіряти документи громадян
Це не правда, адже якщо це уповноважені органи, вони можуть взяти документи на перевірку. Таке завдання можуть виконувати співробітники СБУ, поліції та ЗСУ.

Ігнорування повістки не карається законом

Згідно з Кодексом Україні про адміністративні правопорушення, за ігнорування повістки можна отримати штраф у розмірі від 50 до 100 не оподаткованих мінімумів доходів. Якщо повторно скоїти таке правопорушення, законом передбачена навіть кримінальна відповідальність. За це можна сісти на три, або п’ять років.

Читайте також  Обмін валюти по-новому: що зміниться у квітні 2020-го

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело