Українськім водіям масово роздають повістки із порушенням законів: юристи розповіли, які правила ігнорують ТЦК і поліція

Українськім водіям масово роздають повістки із порушенням законів: юристи розповіли, які правила ігнорують ТЦК і поліція

Мобілізаційні заходи в Україні у зв’язку зі збройним вторгненням рф тривають.

Повістки можуть вручати усім військовозобов’язаним чоловікам, в тому числі водіям транспортних засобів. Юристи розповіли про деякі нюанси вручення повісток тим, хто за кермом, пише ТвояМАШИНА.

За словами фахівців, в українському законодавстві досі немає чітких регламентацій щодо того, де можна вручити повістку. Тож визвати до ТЦК із подальшою мобілізацією можуть зокрема і на блокпостах.

Водночас працівники ТЦК або інші уповноважені законом особи можуть видавати повістку лише тоді, коли вона складена керівником центру комплектування. При цьому документ має містити:

анкетні дані громадянина, якого викликають до ТЦК;
його рік народження;
адресу проживання.

Тобто якщо водія зупиняють для вручення повістки, це має бути вже виписаний на його ім’я документ. Неприпустимо, щоб повістку виписували на місці, адже це може суперечити законності процедури.

Вручення повісток водіям може відбуватися разом із поліцейськими. Але для зупинки автомобіля на блокпосту чи іншому місці у поліції має бути одна із передбачених законом причин із вичерпного переліку. Причому в цьому переліку відсутнє вручення повістки як підстава для зупинки. Крім того, у ТЦК неодноразово наголошували, що їхні співробітники також не мають повноважень самостійно зупиняти транспортні засоби.

Теоретично, представники ТЦК можуть звернутися до водія для вручення повістки після перевірки на блокпосту або на стоянці. Вимога відкрити вікно та прийняти повістку у такому разі – цілком законна. Однак документ має бути заздалегідь оформленим на ім’я цього водія.

Трапляються випадки, коли після надання документів для перевірки поліцейському інформацію про водія передають працівникам ТЦК. Але це є порушенням закону “Про захист персональних даних” (ст. 1, 8, 10, 14), і водій має право заборонити інспектору передавати його персональні дані третім особам. За це поліцейському загрожує адміністративна (ст. 188-39 КУпАП) або навіть кримінальна( ст. 182 ККУ) відповідальність.

Читайте також  Українці повинні заповнити декларації та сплатити податки: скільки і за що

Щоб уникнути непотрібних проблем, юристи радять водіям завжди мати при собі всі потрібні документи, бути готовими до дотримання законів про мобілізацію, а також не конфліктувати із співробітниками ТЦК та поліцією, якщо їхні дії не суперечать законодавству.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело