Мобілізація по-новому: дані в ТЦК кожен запроваджуватиме сам, вибиратиме військову спеціальність — теж, все дистанційно

Мобілізація по-новому: дані в ТЦК кожен запроваджуватиме сам, вибиратиме військову спеціальність — теж, все дистанційно


В Україні запускають смарт-мобілізацію
Через 20 місяців повномасштабного російського військового вторгнення в Україні вирішили запровадити смарт-мобілізацію. Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтерв’ю виданню “Телеграф” поділився, що це змінить.

Смарт-мобілізація дозволить військовозобов’язаним в Україні вносити свої дані до електронного кабінету, обирати спеціальність самостійно. Але при цьому система мобілізації залишиться без змін.

Веніславський також спростував припущення, що мобілізація здійснюватиметься в електронному вигляді. Завдяки цим змінам, закон про Єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних та призовників, ухвалений ще у 2017 році, запрацює “на повну потужність”.

У громадян буде доступ до своїх персональних даних в електронному кабінеті. Там громадянин зможе вказати інформацію про освіту, сімейний стан, стан здоров’я, професію, а також вибрати потенційно цікаву військово-облікову спеціальність, за якою він хотів би служити.

Також деякі процедури у рамках проходження військово-облікової комісії будуть доступні у форматі черги.

Нардеп додав, що нововведення покликані “зробити процес максимально комфортним та зручним для військовозобов’язаного”, а також враховувати його побажання за спеціальністю та місцем служби.

При цьому чиновник уточнив, що зміни торкнуться інтерактивного формату подання документів та актуалізації інформації. Сама ж система мобілізації залишається такою, якою вона є.

Зокрема, заплановано, що через 2-3 місяці буде запущено пілотного проєкту з набору військових на спеціальність операторів дронів у рамках смарт-мобілізації.

Міністр цифрової трансформації та віцепрем’єр-міністр України Михайло Федоров заявив, що набиратимуть саперів, водіїв, а також усіх охочих служити у роті ударних дронів.

Читайте також  Студенти молять Зеленського про допомогу, почула вся Україна: "Сподіваємося ви..."

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело