Про заначку краще забути: експерт розповів про “зимовий” курс долара по 46 грн

Про заначку краще забути: експерт розповів про “зимовий” курс долара по 46 грн

За словами економіста, у перші дні листопада можна помітити підозрілу інформаційну активність.

За курсом “зеленого” у 42,2 грн було підраховано державний бюджет України. Проте вже до кінця року він може сягнути 45,8 грн. Через це деякі експерти гадають, що реальний курс може зрости майже до 46 гривень за один американський долар.

Однак ці розмови можна сприймати як “інформаційну диверсію”, і є низка нюансів, які слід знати з цього приводу.

Про це розповів колишній член Ради НБУ, голова комісії з банківського аналізу українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

Чого очікувати від долара найближчим часом
За його словами, поки що істотних змін у курсі долара не буде, тож усе має бути добре. У той же час є різні сценарії, які можуть це змінити.

“Зараз існує така теза, яка активно поширюється, що міцна гривня та низький курс долара негативно впливає на доходи до державного бюджету і це нібито погано. Нам необхідно тому зробити 42 (курс, — ред.) або більше, щоб виконати бюджет. справі це дуже підозріла інформаційна активність”, – вважає Віталій Шапран.

Експерт заявив, що частина податків від імпорту справді прив’язана до долара та євро. Така залежність є, але водночас Україна має високу частину зовнішнього боргу і його суму постійно зростає.

В результаті, якщо сильно послабити гривню та робити це штучно, тоді це призведе не лише до зростання доходів до бюджету, а й до зростання державного боргу.

Читайте також  "Долар шокував усіх підряд, ніхто не чекав такого від курсу валют": оприлюднено прогноз, чи буде "сюрприз" в обмінниках

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело