Загальна мобілізація: чи призовуть чоловіка, якщо сім’я чекає на третю дитину – роз’яснення

Загальна мобілізація: чи призовуть чоловіка, якщо сім’я чекає на третю дитину – роз’яснення

Чи можуть мобілізувати чоловіка, якщо в сім’ї чекають на третю дитину
Зазначається, що багатодітні батьки не підпадають під загальну мобілізацію в Україні. Право на відстрочку мають навіть ті чоловіки, на утриманні яких перебувають діти від попереднього шлюбу дружини, хоч і за певних обставин. Про це пише obozrevatel.

Отже, категорії осіб, які не підлягають призову до армії під час військового стану, регулює закон “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Чи можуть мобілізувати чоловіка, якщо у нього має народитися третя дитина, розповіли далі у матеріалі.

За словами юристів, згідно з абзацом 4 частини 1 статті 23 закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, право на відстрочку мають громадяни України, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років.

Може йтися про дітей дружини від її попереднього шлюбу.

“Це можливо у разі, якщо їхній батько не платить аліменти, або померлим або безвісти зниклим. Тобто значення має саме факт утримання дітей”, – розповіла юрист практики військового права компанії “Приходько та партнери” Тетяна Козян.

За її словами, законодавство передбачає доволі демократичну процедуру відстрочення для багатодітних батьків. Достатньо подати заяву та надати всі підтверджуючі документи.

Водночас, згідно зі статтею 84 Сімейного кодексу, дружина має право на утримання від чоловіка під час вагітності, проте ще ненароджена дитина не може перебувати на утриманні.

“Саме вагітна дружина перебуває на утриманні чоловіка, а не дитина, яку вона виношує. Отже, якщо третя дитина ще не народилася, то це не є підставою для отримання відстрочки від мобілізації “, – сказала Тетяна Козян.

Читайте також  Вручили повістку в іншій області: адвокат пояснив, чи варто поспішати до ТЦК

Однак, якщо у військового змінюються певні обставини, зокрема сімейні, він може отримати право на звільнення від служби, додала юрист.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело