Буде як у Європі: українцям готують новий податок

Буде як у Європі: українцям готують новий податок

В Україні найближчим часом буде запроваджено новий податок на поховання та утилізацію відходів на полігонах. Уряд вже активно працює над відповідним законопроєктом, який буде реалізовано відповідно до європейського досвіду. Про це повідомила заступник міністра довкілля Вікторія Кірєєва в інтерв’ю “Українському радіо”.

Цей податок, відомий як “податок на сміття”, насамперед торкнеться підприємств, які замість поховання відходів займаються їх переробленням. Кірєєва наголосила, що основна мета – зробити поховання неефективним, у той час, як перероблення має приносити дохід та залучати інвестиції.

І тому розробляється екологічний податок поховання відходів з урахуванням різних коефіцієнтів. Це означає, що ті, хто відмовляється від сортування та викидає несортоване сміття, платитимуть значно більше.

Кірєєва наголосила, що це перший крок у впровадженні сортування, який держава пропонує бізнесу, що займається переробленням. Це робить невигідним для перевізників та тих, хто займається збиранням відходів, відправляти їх на полігони без попереднього сортування.

“Наступне завдання – впроваджувати саме сортування, роздільний збір відходів. Для цього ми включаємо кілька інструментів. Перший інструмент – це саме екологічний податок на поховання відходів. Зараз Міністерство захисту навколишнього середовища напрацьовує підходити до цього разом із Міністерством фінансів та податкового. І найближчим часом ми обговорюватимемо вже публічно проєкт”, – сказала чиновниця.

Також очікується, що кошти, що надходять від цього податку, спрямовуватимуться не лише до загальнодержавного бюджету, а й на місцевий рівень. Це допоможе громадам покращити умови для збирання відсортованого сміття.

Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів раніше повідомило, що ставки “податку на сміття” поступово підвищуватимуться протягом 7 років, з невеликим збільшенням у перші три-чотири роки.

Читайте також  Це здавалося неможливим: у чоловіків з'явиться законна причина відмовитись від мобілізації

Цей вид податку на поховання відходів вже запроваджено у 23 країнах-членах ЄС, а також у Швейцарії та Великій Британії, і його ставки значно різняться, починаючи від 5 євро за тонну до 100 євро за тонну для побутових відходів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело