Кому на скільки збільшать пенсії в січні і березні 2024 року: ексклюзивний документ

Кому на скільки збільшать пенсії в січні і березні 2024 року: ексклюзивний документ

Проект бюджету 2024 року передбачає підвищення мінімальної зарплати до 8000 гривень, яке заплановано на 1 квітня. Відповідно, має відбутися й перерахунок розміру мінімальної пенсії для пенсіонерів, яким на той час виповниться 65 років, та які матимуть необхідний стаж (35 років у чоловіків та 30 років у жінок).

Про це пише “Апостроф”.

У Мінсоцполітики не назвали конкретний розмір такої пенсії, але якщо виходити з того, що він має відповідати 40% від мінімальної зарплати, то з квітня його мають підняти до 3200 гривень.

Окрім того, на 1 березня намічено перерахунок пенсій у зв’язку із збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Прожитковий мінімум в Україні не підвищувався з грудня 2022 року, але у 2024 році збільшення планується, зокрема, для непрацездатних осіб – з 2093 до 2361 гривні. Відповідно, до цього рівня виросте і мінімальна пенсія.

При цьому 2023 року мінімальна пенсійна виплата для непрацюючих пенсіонерів, незалежно від віку та стажу, вже становить 2520 гривень. Чи залишиться вона наступного року на цьому ж рівні, чи буде підвищена, невідомо.

До прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, також прив’язаний розмір максимальної пенсії – він становить десять таких мінімумів. Таким чином, з 1 березня максимальна пенсія в Україні має становити 23 610 гривень.

У Міністерстві соціальної політики підтвердили, що в березні 2024 року відбудеться традиційна індексація пенсій, яка стосуватиметься більшості пенсіонерів.

У 2023 році в рамках березневої індексації пенсії підвищили на 19,7%, при цьому доплата мала бути не меншою за 100 гривень, але й не більше ніж 1500 гривень. Наскільки зростуть пенсії внаслідок перерахунку у березні наступного року, наразі невідомо, оскільки це залежить від зростання показника середньої зарплати за попередній період. Як очікується, він стане відомим вже на початку 2024 року.

Читайте також  Україна пройшла Великдень без сплеску коронавірусу: Ляшко озвучив гарні новини

Крім того, наступного року уряд планує змінити методику нарахування пенсій, у тому числі при їх індексації. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, буде запроваджено бальну систему, яка покликана вирівняти диспропорції між виплатами тим, хто вже давно вийшов на пенсію, і тим, хто пішов на заслужений відпочинок зовсім недавно, оскільки пенсії перших навіть при наявності однакового стажу та рівня зарплати приблизно у півтора-два рази нижчі.

Глава уряду також заявив, що у 2024 році середня пенсія в Україні зросте до 6000 гривень з нинішніх 5311 гривень.

У Мінсоцполітики зазначили, що з 1 квітня, як і в попередні роки, буде проведено перерахунок пенсій пенсіонерів, що працюють. Слід нагадати, що індексація пенсій для цієї категорії громадян здійснюється на індивідуальній основі та враховує різні критерії, насамперед наявний на момент перерахунку стаж.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело