У Польщі починають прискіпливі перевірки українських біженців: в кого можуть виникнути серйозні проблеми

У Польщі починають прискіпливі перевірки українських біженців: в кого можуть виникнути серйозні проблеми

Чималі фінансові проблеми загрожують окремим українцям у Польщі.

Українські сім’ї у Польщі мають право на отримання допомоги у розмірі 500 злотих (близько 4,1 тис. грн) на кожну дитину. Однак, при цьому українців перевіряють на законність отримання коштів. Найчастіше виплати забирають у тих, хто виїхав із країни, але продовжив отримувати допомогу, пише Оглядач.

Як пише видання in-poland.com, якщо допомога надана незаконно, її потрібно повернути до бюджету. За законом, українці зобов’язані повідомляти Управління соцзахисту Польщі (ZUS) про те, що вони виїжджають з країни. Якщо повернутись протягом місяця, то виплату нададуть.

В українця можуть забрати допомогу, якщо:

його викликали до відділення ZUS, а він не з’явився протягом трьох днів;

із реєстру прикордонної служби з’явилася інформація про виїзд українця з Польщі;

треті особи повідомили урядовцям, що українець залишив Польщу.

ZUS має правило перевірити будь-якого отримувача допомоги (не лише українця). За правилами в української родини допомогу можуть забрати, якщо вони виїхали з країни більш як на місяць. Якщо українця викликали до відділення ZUS, а вони проігнорували виклик та протягом 3 днів не з’явилися, допомогу можуть забрати.

Зазначимо, натомість у Польщі розглядають можливість зовсім скасувати виплати з 2024-го. Наразі українці фактично користуються всіма перевагами громадян у країнах ЄС: безкоштовно мають доступ до освіти, медицини, отримують виплати, безкоштовне житло. без додаткових дозволів можуть працювати. Однак така допомога рано чи пізно закінчиться.

Читайте також  Польща майже закінчила зведення величезного паркану на кордоні. Щось почнеться. Відео

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело