Не з’явився за повісткою: адвокат відповів, яке буде покарання для ухилянтів у жовтні

Не з’явився за повісткою: адвокат відповів, яке буде покарання для ухилянтів у жовтні

Чи можна не йти за повісткою до військкомату і як можуть покарати, якщо немає підстав для неявки.

В Україні до 9 листопада 2024 року продовжено воєнний стан і триває загальна мобілізація – військовозобов’язаним чоловікам у віці від 18 до 60 років продовжують вручати повістки і призивати на службу в армію. Після того, як було ухвалено новий закон про мобілізацію, змінилися і міри покарання для тих, хто не з’являється до ТЦК і СП за повісткою. Розповідаємо, у яких випадках можна не з’явитися за повісткою до військкомату та які застосовуватимуть санкції для ухилянтів у жовтні 2024 року.
Чи можна не йти за повісткою до військкомату – на яких підставах можна не з’явитися
Військовозобов’язаний, який отримав повістку, має з’явитися до ТЦК і СП у зазначений час. Але є кілька причин, які можуть вважатися поважними для неявки в ТЦК у встановлений термін – вони вказані в пункті 23 Постанови Кабміну України №3633-IX “Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період”:

  • хвороба військовозобов’язаного;
  • смерть близьких родичів, у тому числі родичів дружини або чоловіка;
  • через військові дії та їхні наслідки;
  • якщо має місце стихійне лихо.

Усі ці обставини потрібно підтвердити документально – наприклад, за допомогою довідки або офіційного акта від уповноваженої установи.

Про те, що військовозобов’язаний не може з’явитися за повісткою з однієї із зазначених причин, він повинен повідомити ТЦК протягом 3 днів – починаючи з дати і часу, які вказані в повістці. Але потім протягом 7 календарних днів все ж потрібно з’явитися до ТЦК.
Неявка до ТЦК без поважних причин – у яких випадках і як можуть покарати
Якщо поважних причин, перерахованих вище, для неявки за повісткою немає, то в цьому разі до ухилянтів застосовуватимуть покарання.

Читайте також  Пролунав дзвінок у двері: на порозі була залишена коляска з немовлям

Спочатку згідно зі статтею 27 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” керівник ТЦК та СП звертатиметься до правоохоронних органів (поліції), щоб вони оголосили особу в розшук. У разі, якщо поліція не знаходить і не затримує розшукуваного, то його можуть обмежити в управлінні транспортним засобом і оштрафувати.

За словами адвокатів Євгена Камишева і Руслана Мельніка, покарання за неявку за повісткою до ТЦК і СП регулюються ст. 210 і ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП), а також ст. 336 Кримінального Кодексу.

Згідно з КУпАП передбачені такі санкції в особливий період (він триває з 17 березня 2014 року):

  • за порушення правил військового обліку – можуть накласти штраф від 17 000 грн до 25 500 грн (від 1 тисячі до 1,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);
  • за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – передбачено штраф від 17 000 грн до 25 500 грн для громадян (1-1,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів) і від 34 000 грн до 59 500 грн для посадових осіб (2-3,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів).

Якщо людина не просто порушує законодавство, а свідомо ухиляється від мобілізації, то в цьому випадку на неї можуть завести кримінальну справу – це 3-5 років позбавлення волі.

Важливо: оштрафувати за неявку до військкомату за повісткою не мають права, якщо співробітники ТЦК і СП можуть знайти дані про людину в держреєстрах або в Резерв+.

Нагадаємо, що зараз уже можуть надсилати повістки поштою, а не давати особисто в руки під підпис, як було раніше. Тобто, якщо військовозобов’язаному повістку не вручили особисто або його не було в цей момент за місцем реєстрації, то вважається, що людина все одно отримала повістку.

Читайте також  З'явилася перша законодавча ініціатива у відповідь на "антибандерівську" ухвалу сейму Польщі

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело