“В Україну пре неймовірне похолодання, шалений дощ рине у ці дати”: фахівці сказали, де чекати на снігопад і мороз

“В Україну пре неймовірне похолодання, шалений дощ рине у ці дати”: фахівці сказали, де чекати на снігопад і мороз

Місяць жовтень в Україні цього року передбачається прохолодним, однак середньодобові значення таки перевищуватимуть норму. Зниження температури повітря відчулося вже з перших днів місяця, починаючи із західних та північних областей.

Як інформує “Obozrevatel”, про це повідомив український синоптик Ігор Кібальчич. Згідно з його прогнозом, у першій декаді жовтня опадів прогнозується мало, але вже у другій очікується розвиток потужного антициклону.

Як пояснив синоптик, температурний фон відчутно знизиться й Україна відчує перший подих Арктики, особливо східні та північні області. Температура знизиться вночі до заморозків, а вдень ледь перевищуватиме +13…+16 °С. Ймовірність опадів – також мінімальна.

Вже після 18-20 жовтня, зазначив Кібальчич, стовпчики термометрів знову поповзуть вгору. Також зросте ймовірність дощів та суттєво збільшиться кількість хмарності.

Також синоптик назвав малоймовірним випадання у жовтні першого снігу, за винятком високогірних районів Карпат. У другій половині місяця почнеться бабине літо, проте його тривалість поки що визначити складно.

Середньомісячна температура повітря розподілиться досить рівномірно по країні і становитиме +7…+13 °С, що вище за норму на 1 – 2 °С. Причому дещо теплішим жовтень вийде у західних та південно-західних областях.

Раніше метеорологиня Віра Балабух зазначала, що у жовтні слід очікувати тумани, похмурі дні, мряки та заморозки. У Карпатському регіоні можливе утворення ожеледі і навіть снігопадів.

“Тому погода протягом другої половини осені може бути нестійкою з чергуванням теплих і холодних повітряних мас. Водночас температура повітря може бути вищою за кліматичну норму”, – зазначила Балабух.

Нагадаємо, в пресслужбі Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського повідомили, що у Києві вересень 2023 року став 12-м серед найсухіших починаючи з 1891 року. Крім того, синоптики зафіксували три температурні рекорди.

Читайте також  Нові вимоги до переказу коштів. Роз'яснення

– Також Кібальчич розповів, що в Україні наприкінці поточного тижня (2-8 жовтня) стане холодніше, ближче до вихідних у низці регіонів спостерігатиметься поривчастий вітер і невеликі опади. Дощі в більшості областей очікуються в п’ятницю, 6 жовтня.

– Завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Укргідрометцентру Вазіра Мартазінова попередила, що другий місяць осені 2023 року в Україні відзначиться похолоданням уже на самому початку. Довгого “бабиного літа” чекати не варто, погода принесе опади, кількість яких відрізнятиметься залежно від регіону.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело