Тільки не хапайтеся за голову: яким може бути курс долара вже наступного тижня

Тільки не хапайтеся за голову: яким може бути курс долара вже наступного тижня

Аналітики назвали головний фактор, який вплине на вартість валюти цього тижня.

Цього тижня зниження НБУ облікової ставки з 22 до 20% може стати приводом для того, щоб банки переписали курс американської валюти.

Відомо, що Національний банк України на 18 вересня встановив офіційний курс долара на рівні 36,56 грн. Він не змінювався від 21 липня 2022 року. Про це повідомляє НБУ.

Курс долара в банках:

  • “ПриватБанк” – 37,50 – 38,10 грн;
  • “Ощадбанк” – 37,85 – 38,75 грн;
  • “Укрексімбанк” – 37,65 – 38,45 грн;
  • “ПУМБ” – 37,75 – 38,50 грн.

При цьому в обмінниках долар продають у середньому за 37,8 грн, а купують за 38,5 грн.

Разом з тим, вже найближчим часом долар може здорожчати, вважають фінансові аналітики.

Так, начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий каже, що коли зниження облікової ставки все ж таки відбудеться, то після оприлюднення останніх даних щодо інфляції, слід очікувати нових “коридорів” на валютному ринку.

Згідно з прогнозами аналітика, вже цього тижня, з 18 по 24 вересня, курс долара перебуватиме на рівні 37,80-38,80 гривні. Щодо курсу євро, він залежатиме від Федеральної резервної системи США. Лісовий припустив, що вартість європейської валюти варіюватиметься в межах 40-41,5 гривні.

Нагадаємо, що вагомим фактором, що стабілізував попит та пропозицію на готівку влітку, стало рішення НБУ дозволити банкам продавати готівкову валюту населенню на суму до 50 тис. грн без вказівки причин або обставин продажу, та збільшення ліміту на придбання населенням безготівкової валюти з наступним обов’язковим її розміщенням на депозитах.

До слова, що на зустрічі з Європейською бізнес асоціацією “EBA Global Outlook: Нова економіка України” міністр фінансів Сергій Марченко заявив про стурбованість зміцненням гривні та розраховує на послаблення курсу до 41,4 грн/$1.

“Нас непокоїть зміцнення гривні… Наступного року передбачаємо курс 41,4 грн/$1”, — заявив він, уточнивши, що йдеться про прогноз Мінекономіки та інших уповноважених структур, на які орієнтується Мінфін.

При цьому Марченко уточнив журналістам, що йдеться про середньорічний курс.

Читайте також  В Україні відбудеться масовий перерахунок пенсій: коли та як

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело