Відстрочка для багатодітних батьків: адвокат розвіяла популярний міф

Відстрочка для багатодітних батьків: адвокат розвіяла популярний міф

В Україні військовозобов’язані чоловіки, у яких третя дитина народилася після жовтня минулого року, не можуть вважатися ухилянтами.

Про це розповіла юристка Марія Левченко в Telegram.

Відповідно до закону, чоловіки, у яких троє і більше неповнолітніх дітей, мають право на відстрочку. Юристка наголосила, що якщо з’являтиметься подібна сумнівна інформація, це легко перевірити, перечитавши закон, яким керуються ТЦК та СП у випадках призначення відстрочки.

“Ми отримали багато запитів із цим питання протягом останнього тижня. Підстави про відстрочку від мобілізації у нас регулюються законом України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Тому кожен може відкрити закон на сайті Верховної Ради й перевірити статтю 23. Саме у ній вказані підстави для відстрочки від мобілізації, зокрема і для чоловіків, які утримують трьох і більше дітей”, – пояснила експерт.

При цьому у законі нема припису про те, що діти, які народилися після вищевказаної дати, є підставою для того, щоб вважати особу ухилянтом. Тому не варто не піддаватись паніці та перевіряти усі повідомлення з фахівцями.

“Жодних законопроєктів, або підтвердженої інформації про те, що чоловіки, в яких третя дитина народилася після жовтня 2022 року, вважатимуться ухилянтами – немає. Це просто чутки, які поширюють у каналах Telegram”, – пояснила Марія Левченко.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також  Міноборони внесли до Ради доопрацьований проєкт про мобілізацію: що змінилося - ЗМІ

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело