Відключати взимку будуть скрізь: українців попередили про можливість 10-годинних блекаутів

Відключати взимку будуть скрізь: українців попередили про можливість 10-годинних блекаутів

Експерти прогнозують, що цьогоріч буде більше відключень електроенергії, оптимістичний прогноз – до 10 годин на день. Водночас світла не буде скрізь.

Про це повідомив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у коментарі “Фокусу”.

“Вважаю, що в нинішньому сезоні відключень буде більше. У ДТЕК Дніпропетровської області вже говорили, що треба готуватися до відключень по 4-8 годин, я думаю, це оптимістичний прогноз, і сміливо можна готуватися до відключень до 10 годин”, – заявив експерт.

За його словами, найбільш проблемними областями є Київська, Харківська, Львівська, Хмельницька та Одеська.

“Але відключати будуть скрізь. Тому що енергосистема пов’язана, і відштовхуватися будуть від пропускної потужності підстанцій. Зараз уже є інформація про те, що готуються графіки відключень. Як надовго – залежить від того, наскільки холодною буде зима”, – зауважив Корольчук.

Він попередив, що значного відновлення потужностей не буде, адже зруйновані російськими окупантами підстанції повністю відремонтувати за літо неможливо. Зараз більшість ресурсів йде на планові ремонти. Станом на травень, вдалося оперативно усунути майже 70% пошкоджених об’єктів. Експерт не вважає, що щось з того часу змінилось.

“Коли йдеться про оперативні роботи, це не означає, що потужність підстанції повністю відновили. Якщо підстанція пропускає мільйон кВт, її відновили оперативно на 70%, вона взимку не пропустить більше, ніж половину потужності, а ймовірність аварійних випадків підвищиться”, – пояснив Корольчук.

Водночас на його думку, неможливо захистити станції саркофагами за 45 днів до зими, адже це роботи на роки, як і неможливо заховати підстанції під землю. Тому наразі їх обкладають бетонними блоками, але це не допоможе у разі точкових ракетних ударів.

“Зима буде складною. Минулого року ми пережили зиму за рахунок того, що вона була теплою”, – наголосив експерт.

Читайте також  Зниклого напередодні 12-річного хлопчика знайшли оголеним та жорстоко вбитим у лігві злочинця

За даними Міненерго від 8 серпня, відремонтовано:

  • 24 енергоблоки теплових станцій — 62% від загальної кількості;
  • 32 гідроагрегати — 68% від загальної потужності гідроелектростанцій;
  • 5 атомних блоків із 9 завершили;
  • 70% теплоелектроцентралей відремонтовано.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що ця інформація говорить про те, що ремонт йде за планом. “Укренерго” виконало 80% робіт з ремонту магістральних мереж. Він додав, що високовольтні підстанції наразі відновлені до довоєнного стану.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело