Чи мають право працівники ТЦК саджати людину в авто та везти у військкомат: адвокати відповіли

Чи мають право працівники ТЦК саджати людину в авто та везти у військкомат: адвокати відповіли

Українцям нагадали, що не входить до повноважень представників військкомату під час мобілізації

Під час мобілізації від українців надходило чимало скарг на роботу ТЦК. Зокрема уповноважені особи, які вручають повістки, часто порушують права військовозобов’язаних.

Затримання військовозобов’язаного чоловіка працівниками ТЦК – чергове порушення. Про це розповіли адвокати Ірина та Владислав Леонови. За їхніми словами, військкоми не мають права примусово садити в авто людину та везти її до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки чоловіків при першому врученні повістки.

Це не входить до повноважень працівників ТЦК. Проте винятками є ситуації, коли чоловік неодноразово ігнорує явку до військкомату на порядку денному, внаслідок чого ТЦК направляє спеціальне повідомлення до органів національної поліції.
Саме на цій підставі поліція може затримати та примусово доставити людину до ТЦК, проте військкоми не мають права цього робити.
“Усі повноваження співробітників ТЦК завершуються на тому, щоб вручити повістку. Якщо представники ТЦК при вручені повістки (якщо це було перше вручення і чоловік раніше не отримував та не ігнорував виклики) вчиняють неправомірні примусові дії стосовно військовозобов’язаного, то треба викликати поліцію на місце, де відбуваються ці дії, та телефонувати до ДБР”, – додали адвокати.

Читайте також  Бронь за гроші: у Раді хочуть дати шанс усім, незалежно від зарплат — скільки коштує

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело