Чи варто бігти стрімголов скуповувати долари: в НБУ зробили важливу заяву

Чи варто бігти стрімголов скуповувати долари: в НБУ зробили важливу заяву

Багато фінансових експертів останнім часом говорять про повернення режиму плаваючого курсоутворення, який був в Україні до початку повномасштабної війни.

Він передбачає курсоутворення залежно від попиту і пропозиції валют на ринку, без втручання з боку НБУ чи уряду, пише УНІАН.

У перший день російського вторгнення Національний банк зафіксував офіційний курс гривні на рівні 29,25 грн/дол., пізніше – у липні 2022 року – послабив курс до 36,57 грн/дол., яким він є донині. При цьому наприкінці червня регулятор затвердив Стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування, що було вимогою Міжнародного валютного фонду.

Це, вочевидь, і стало приводом до підвищеної уваги щодо зміни режиму курсоутворення: деякі експерти говорили про перехід до плаваючого курсу вже восени як про точно вирішений факт, а нещодавні послаблення курсу гривні пов’язували саме з очікуваннями учасників валютного ринку, що курс невдовзі “відпустять” і слід підготуватися – придбати іноземну валюту заздалегідь (оскільки вільне плавання курсу часто асоціюється зі стрімким знеціненням національної валюти).

Читайте також  “Зростання безробіття і зниження зарплат”: Україну чекають важливі зміни. Прогноз до кінця року

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело