“Українські чоловіки приголомшені тим, що підготувала мобілізація”: названо 2 категорії українців, яких чекатиме “сюрприз” прямо на вулиці

“Українські чоловіки приголомшені тим, що підготувала мобілізація”: названо 2 категорії українців, яких чекатиме “сюрприз” прямо на вулиці

Воєнний стан і загальна мобілізація в Україні продовжено до 15 листопада. Військові поки що не бачать підстав для посилення мобілізації, проте, існують сценарії, коли це буде потрібно.

Як інформує “НВ”, під час воєнного стану всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними. Їх можуть примусово мобілізувати для захисту України під час загальної мобілізації. Винятком вважаються чоловіки з відстрочкою ― їх заборонено мобілізувати примусово, вони можуть пройти ВЛК та підписати мобілізаційне розпорядження тільки добровільно.

Росія вже розповсюджує фейки про обов’язкове посилення мобілізації та призивання усіх чоловіків. Хоча, вже не раз військово-політичне керівництво підтверджувало, що призвати всіх чоловіків в Україні неможливо взагалі, а також, що мобілізаційні плани не передбачають хвиль ― всі заходи з комплектування війська йдуть постійно й планомірно.

Як повідомив військовослужбовець ЗСУ Євген Карась, якщо війна може затягнутися й просування ЗСУ буде дуже повільним при великих втратах ― тоді можливе посилення мобілізації. Про темпи бойових дій можна буде починати судити вже восени, пояснює він.

Нова хвиля і додаткова мобілізація

«Я думаю, ми побачимо, як завершиться, скажімо, одна з фаз цього руху на південь. Як на це відреагує противник, якою буде атмосфера в Криму без Кримського моста, без сухопутного сполучення», ― уточнює він.

Він впевнений, що людям незалежно від мобілізаціних процесів треба готуватися до війни.

«Якщо буде йти повільна „рубка“ — повільна в плані територіальних просувань, але дуже інтенсивна в плані активності боїв, — і противник буде далі тримати лінію оборони (десь буде відкочуватися, десь буде посилюватися, буде контратакувати), то, можливо, війна затягнеться більше, ніж ми планували», ― зазначив військовий.

Читайте також  Будьте обережні! Концерт Повалій і продаж квитків - провокація

Як повідомив Єгор Чернєв, заступник голови комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, на серпень 2023 року в Україні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки проводять другу хвилю мобілізації, а мобілізація усіх чоловіків передбачена четвертою хвилею. Україна передбачила також ще третю і четверту хвилі мобілізації ― це коли мобілізують усіх чоловіків.

«Це залежить від того, скільки ця війна триватиме і скільки ресурсів буде залучено з боку РФ. В Україні є чотири черги мобілізації. І ось четверта передбачає, що на війну йдуть всі чоловіки. Наразі ми перебуваємо на другій черзі мобілізації», ― каже він.

Як повідомляють у Генштабі та як пояснив Міністр оборони України Олексій Резніков, в Україні немає ніяких хвиль мобілізації. Процес відбувається згідно до планів, затверджених ще в лютому 2022 року.

Також, Чєрнєв додав, що сценарій мобілізації усіх чоловіків існує, проте таке питання не стоїть на серпень 2023 року. Зараз сили зосередили на боротьбі з корупцією в ТЦК і в роботі ВЛК.

«З нашого боку ми робимо те, щоб вона реально працювала, а не корумпувала воєнкомів через ухиляння від мобілізації. Наша задача — зробити так, щоб правила та умови були для всіх, і ми над цим працюємо. Але якщо країна буде у небезпеці і буде реальна загроза втратити державність, то підуть усі, як це було 24 лютого. Думаю, це обов’язок кожного чоловіка — захищати власну країну», ― підкреслив нардеп.

Кого мобілізують з 1 вересня і скільки добровольців

Євген Карась проінформував, що багато людей хочуть іти служити, однак вони налякані службою в ЗСУ через показану картинку, що на фронті все страшно і все тримається в таємниці. За його словами, часто втрати виявляються значно меншими, ніж про них пишуть у Мережі.

Читайте також  В Україні почастішали незаконні штрафи для водіїв: як уберегти себе від "впевнених" копів

інформація абсолютно зайва. Не треба сильно знати, скільки у нас втрат, не треба сильно знати, яка там проблематика. Але за рахунок цієї інформації дехто не хоче служити, тому що їм страшно. Вони сподіваються піти туди, де, наприклад, будуть умови, які дозволяють відповідати тому, на що ти підписався, чим ти хочеш займатися, і таких підрозділів уже більшає», — каже військовий.

Він каже, що людей мотивують такі підрозділи, бо в них є стійка структура, нормальна організація роботи і планування.

«Всюди є ризик, але ти просто розумієш, що та воєнна машина, на яку ти підписався, яку ти розумієш, як вона працює, вона так і працює, це підвищить рівень довіри», — вважає військовий.

За його словами, в Україні також досі є чимало добровольців, які ладні воювати за свою державу.

Примусово мобілізувати можуть такі категорії чоловіків:

придатних та обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років, якщо вони мають, чи не мають військового досвіду;

придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;

призовників від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу можуть тільки добровільно підписати контракт із ЗСУ ― мобілізувати примусово їх ніхто не може;

знятих з військового обліку;

виключених з військового обліку чоловіків, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров’я і якщо вони не здійснили тяжкий злочин, при якому мобілізація заборонена.

Речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея пояснила Суспільному, уповноважені особи ТЦК вручають на вулицях повістки про уточнення даних ― для того, щоб чоловіки з’явитися в ТЦК і надали про себе актуальну інформацію. Такі повістки переважно будуть вручатися двом категоріям чоловіків, серед яких також найбільше тих, хто не став на військовий облік під час воєнного стану.

Читайте також  Через тиждень вже буде неможливо: для українців оголошено про великі зміни з початку серпня

«Це для людей, які з тих чи інших причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування, щоб уточнити дані — можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання. Також це стосується внутрішньо переміщених осіб», ― пояснює вона.

За законом, чоловіки мають стояти на військовому обліку з 17 років. В рік виповнення 17 вони стають на облік призовників, в 27 років переходять на облік військовозобов’язаних і перебувають в запасі. Проте, багато хто не ходив у військомат, тепер вже ТЦК ще з 17 років. Тому, в ТЦК прийти без повістки з 1 вересня зобов’язані такі категорії чоловіків:

всі ВПО від 18 до 60 років, які не стали на військовий облік;

всі чоловіки від 18 до 60 років, які змінили місце проживання й не стали на облік;

всі військовозобов’язані й резервісти, які не оновлювали дані понад п’ять років;

чоловіки з 18 до 27 років, які не стали на військовий облік призовників;

чоловіки від 18 до 60 років, яких мали зарахувати в запас, але вони не стали на військовий облік;

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело