Експерт озвучив найгірший з можливих сценаріїв на зиму в Україні

Експерт озвучив найгірший з можливих сценаріїв на зиму в Україні

На його думку, цього разу окупантам буде навіть легше руйнувати нашу енергосистему

Енергосистема України до роботи в опалювальний період буде готова вчасно та повністю, каже Міністр енергетики Герман Галущенко

Енергосистема буде готова до зими, є всі необхідні ресурси для проходження зимового опалювального сезону без вимкнення електроенергії. Але не виключено наслідків ворожих терористичних атак, які ми не можемо прогнозувати, — сказав Галущенко.

Водночас експерт Олег Жданов припускає, що майбутня зима може виявитися ще складнішою за попередню. Ситуацію погіршує те, що російські загарбники вже зруйнували досить велику частину енергосистеми України. А тепер, щоб спричинити «блекаут», ворогу вистачить навіть менше ракет.

Ми до сьогоднішнього дня тягнемо всю нашу енергетику на старій радянській системі, яка передбачала дубляж всього. У будь-якій трансформаторній будці є що? Два трансформатори. І навіть колись була норма, що сукупне навантаження на них не повинне перевищувати потужність одного – обидва можна було вантажити не більше ніж на 50%, щоб потужності перекидалися з одного на інший в разі аварії, – пояснив Жданов.

В Україні поступово підвищували цю норму, і зараз оце обладнання працює на повне завантаження.

Ми намагаємося це відновити, не встигаємо. Тягнемо життєдіяльність енергосистеми на другій половині, яка вціліла. Шляхом дубляжу ми пройшли минулу зиму з мінімальними блекаутами. Сьогодні досить вибити будь-яку силову підстанцію й у нас почнуться проблеми.

Подача електроенергії буде можлива тільки після її відновлення. Не методом перекидання потужностей, а вже методом відновлення самих елементів енергосистеми, – додав він.

Жданов зазначив, що говорить про найгірший варіант розвитку подій.

Кращий – це надання Україні більше засобів протиповітряної оборони для захисту неба.

Читайте також  Що буде з тарифами на світло у квітні: Кабмін зробив важливу заяву

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело