Чи варто українцям побоюватися “масових повісток”: юристи пояснили, у чому суть

Чи варто українцям побоюватися “масових повісток”: юристи пояснили, у чому суть

Що взагалі означають “масові повістки” і чи можна заробити штраф або тюремний термін за їхнє ігнорування

В Україні триває повномасштабна війна, військовий стан та загальна мобілізація, в ході якої чоловікам від 18 до 60 років на вулицях, пляжах, будинках і будь-де можуть видавати повістки.

З ними необхідно з’явитися до військкомату для уточнення даних, проходження медкомісії тощо. У деяких регіонах ми вже спостерігали рішення про “масову явку громадян” у ТЦК та СП (протягом 10 днів), хоча досі невідомо — чи все гаразд із такими вимогами у юридичній площині.

Чи мають місце бути “масові повістки”? Ні, про що заявляють юристи. Бо від початку 24 лютого 2022 року і з’явився наказ про необхідність відвідати військкомат для захисту Батьківщини. А наступні рішення – це лише нагадування, додаткове сповіщення.
Чи є юридичні наслідки для військовозобов’язаних, які проігнорують повідомлення від влади про необхідність відвідати ТЦК та СП протягом 10-денного періоду? Ні. Бо загальне оповіщення не є ні персональним порядком, ні мобілізаційним розпорядженням. Однак не слід забувати, що можна отримати й індивідуальне “запрошення”.
“Юридичні наслідки породжують індивідуальні правові акти, розпорядження ТЦК та СП та повідомлення конкретного військовозобов’язаного про необхідність з’явитися”, – заявляє адвокат Дмитро Бузанов.

Інший юрист, Олександр Золотухін, заявляє, що зовсім нелогічно всім прибувати в той самий період. Бо військкомат не зможе впоратися з величезною кількістю людей.

Читайте також  Батько жорстоко вбив свого сина та викинув тіло на смітник

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело