“50 грн за долар, ситуація в обмінниках на межі”: за якими ознаками українцям розпізнати наближення колапсу?

“50 грн за долар, ситуація в обмінниках на межі”: за якими ознаками українцям розпізнати наближення колапсу?

Нацбанк запровадив гнучкий курс долара з 3 жовтня. При цьому ситуація на валютному ринку залишається поки що стабільною. У четвер, 5 жовтня, офіційний курс долара піднявся на одну копійку (до 36,60 грн), при цьому курс обміну валют в комерційних банках за останню добу зріс до 38,00 грн/долар у купівлі, і до 38,17 грн/долар у продажу.

Як інформує “biz.today.ua”, за словами заступника голови НБУ Юрія Гелетія, критичного стрибка курсу долара в Україні не передбачається, адже Нацбанк зобов’язався суттєво обмежувати курсові зміни, незважаючи на те, що банки отримали право встановлювати курс на свій розсуд.

Щоб курс долара в Україні досяг позначки 50 гривень, чого дехто побоюється, має реалізуватися вкрай негативний сценарій, вважає заступник голови НБУ. Підстав для такого сценарію в Україні немає. Адже гнучкий курс долара вводився не для дестабілізації української економіки, а щоб, навпаки, не допустити серйозних проблем у майбутньому.

“Багатолітнє утримання курсу на одному рівні зазвичай закінчується однаково. Йдеться про накопичення валютних дисбалансів, вичерпання міжнародних резервів, вимушену глибоку девальвацію та значний економічний спад”, – зазначили в НБУ.

У проект державного бюджету на 2024 рік закладено курс долара на рівні 42 грн/дол. За словами Гелетія, зазначений у бюджеті курс – це суто розрахунковий показник. Він необхідний обліку показників бюджету. При цьому НБУ ніколи не орієнтувався та не орієнтується на курс, закладений до бюджету. Головне завдання регулятора – збереження курсової стійкості.

Читайте також  "Долар підійшов до критичної межі, курс валют втратить стабільність вже скоро"

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело