“В Україні мають значно підвищити податки”: які радикальні зміни передбачені для ФОП?

“В Україні мають значно підвищити податки”: які радикальні зміни передбачені для ФОП?

В Україні очікується підвищення податків у поточному році. Відповідне рішення готують в уряді. Також стало відомо, що з наступного року заплановані зміни для ФОП. Їхня кількість зменшиться, а податкове навантаження зросте.

Як інформує “biz.today.ua”, вже розроблені пропозиції щодо підвищення податків. За даними видання “Обозреватель”, у Кабміні розглядають можливість підвищення ПДВ та військового збору. Проводяться активні обговорення з депутатами. Але поки законопроєкт ще не проголосували в уряді для подальшого розгляду парламенту.

Підвищення вказаних податків може поповнити бюджет приблизно на 190 млрд грн, але реальні потреби значно вищі. Вони можуть сягати 400 млрд грн.

Військовий збір в Україні планують підвищити з 1,5% до 5%. Його також слід буде сплачувати під час купівлі предметів розкоші та продажу нерухомості. Зібрані кошти будуть направляти безпосередньо на оборону, минаючи місцеві бюджети.

Податок на додану вартість зараз становить 20%. Поки що проводяться дискусії щодо того, як треба підвищити податок – на 2% або 3%, але не менше.

Значне поповнення державної скарбниці могло б принести економічне бронювання. Але це питання викликало суспільний резонанс – люди незадоволені та зазначають, що війна таким чином оминатиме багатих, причому офіційно.

Які зміни готують ля ФОП

Уряд у Національній стратегії вказав нові правила, але заплановано поступове їх впровадження. Поки що не йдеться про підвищення основних податкових ставок та посилення вимог до тих, хто працює на єдиному податку. Зараз в Україні близько 1,9 млн ФОП, їхня кількість зростає.

У Нацстратегії готують наступні зміни:

Ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи планують поступово збільшити з 5% до 18% – протягом трьох років. Потім юрособам взагалі хочуть заборонити таку систему оподаткування. Друга та третя групи ФОП будуть об’єднані в одну та сплачуватимуть податки від 3% до 17%. Підвищення ставок передбачено поступово – протягом трьох років. Зменшиться кількість галузей на першій групі. Для об’єднаної другої групи обов’язковим стане використання РРО (реєстраторів розрахункових операцій). для юридичних осіб, виробників с/г продукції, ставки єдиного податку протягом трьох років підвищать до 18%.

Читайте також  Нові штрафи до 85 тисяч грн: українців попередили – з літа розпочнеться важке життя...

Податкова служба має посилити контроль, щоб не допускати приховування доходів пересічними українцями.

“Контролюючим органам нададуть можливість посилити контроль за доходами та витратами фізичних осіб шляхом надання контролюючим органам доступу до банківської інформації про рух коштів на рахунках платників податків”, – зазначено у стратегії.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело