Банківські обмеження та вимоги посилюються: українцям не вдається зняти власні гроші з карток

Банківські обмеження та вимоги посилюються: українцям не вдається зняти власні гроші з карток

В Україні банки встановлюють обмеження щодо кількості коштів, які можна зняти за добу з банківського рахунку. У разі здійснення підозрілих операцій банк додатково може вимагати довідку, пише OBOZREVATEL.

У виданні розповіли про ситуацію, яка трапилась із мешканцем Дніпра на ім’я Кирило, який є клієнтом ПриватБанку. Чоловік поповнював депозит із зарплатної картки протягом кількох років.

У мене було таке, що після зняття готівки з власного депозиту в ПриватБанку надійшло повідомлення, що я вже ліміт на зняття готівки вичерпав, – розповів Кирило.

Проблему вдалось вирішити після звернення до банку. Як поясніли в установі, за день можна зняти в Україні не більше ніж 100 тис. грн, а за кордоном – еквівалент 50 тис. грн. Тому потрібну суму Кирило зняв за кілька днів.

Введенні обмеження мають на меті запобігання масштабного виведення коштів з банківських рахунків. Проте якщо переводити кошти з одного свого рахунку на інший, таких обмежень не буде. У такому випадку можна лише зіткнутися з проблемами через фінансовий моніторинг банківських операцій.

Як зазначають в НБУ, під час фінансового моніторингу перевіряються:

  • операції з готівкою;
  • якщо клієнт здійснює операції на нетипові суми чи суми понад 400 тис. грн;
  • операції, в яких задіяні PEP (суспільні особи: чиновники, депутати всіх рівнів);
  • операції ФОПів та юросіб, з моменту реєстрації яких не пройшло трьох місяців.

Крім того, можуть бути призупинені для перевірки операції, що пов’язані між собою. Зокрема, підозру можуть викликати дроблені операції зі зняття готівки для неперевищення ліміту.

Банківські установи самостійно визначають ознаки пов’язаності операцій і фіксують їх у внутрішніх документах.

Читайте також  В Україні зможуть передавати пенсію за спадщину: названі умови

Прикладами таких ознак можуть бути: здійснення переказів одним або кількома різними клієнтами в один день/протягом певного періоду зі схожими сумами, іменами відправника/отримувача, тестовими запитаннями, текстами безкоштовних повідомлень та країнами (територіями) отримувачів, – пояснюють в НБУ.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело