МОЗ назвало “найгірший варіант розвитку подій” на ЗАЕС: яка загроза

МОЗ назвало “найгірший варіант розвитку подій” на ЗАЕС: яка загроза

Якщо окупанти здійснять теракт, то 190 лікарень готові приймати пацієнтів.

Міністерство охорони здоров’я готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій на захопленій росіянами Запорізькій АЕС, що в тимчасово окупованому Енергодарі, найгірший з яких – теракт на реакторі, що працюює.

Про це заступник голови Мінохорони здоров’я, головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів в інтерв’ю Укрінформ.

Play Video
Наразі майже всі атомні блоки перебувають у стані “холодного зупину”. Саме тому там немає радіоактивного йоду, викид якого може статися під час аварії.

“Але треба розглядати всі можливі сценарії аварійної ситуації. Найгіршим варіантом розвитку подій є виведення енергоблоку на потужність, а потім вчинення теракту на вже реакторі, що працює. Тоді дійсно може відбутися викид радіоактивного йоду”, – сказав Кузін.

Якщо станеться такий сценарій, то населення в радіусі 50 км опиниться в небезпеці. Людям знадобиться евакуація з небезпечної зони.

“Незважаючи на те, які конкретно будуть ізотопи в межах ймовірного викиду, вони будуть призводити до, по суті, сумарного опромінення певної чисельності населення, яке буде перебувати в зоні ураження”, – сказав санлікар.

Представник МОЗ повідомив, що 190 лікарень готові до приймання пацієнтів, якщо окупанти вдадуться до теракту на ЗАЕС.

“Медзаклади, які прицільно законтрактовані по пакету реагування на надзвичайну ситуацію, будуть приймати тих пацієнтів, які потребують невідкладної медичної допомоги під час проведення евакуації або якщо вони звернулися з якимись ургентними станами”, – наголосив Кузін.

Читайте також  У МОЗ пояснили, чому медиків в Україні не зобов'язали вакцинуватися від COVID-19

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело