Українських водіїв перевірятимуть на стан алкогольного сп’яніння за новими правилами: що змінилось

Українських водіїв перевірятимуть на стан алкогольного сп’яніння за новими правилами: що змінилось

Нещодавно українська влада впровадила нові правила перевірки водіїв, які підозрюються у керуванні транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння. Зміни стосуються процедури такої перевірки і фіксації стану водіїв, пише видання Avtosota.

Як відбувалась перевірка до цього

До прийняття змін правоохоронці зупиняли автомобіль, стан водія якого викликав сумніви та потребував перевірки. При проведенні перевірки на місці зупинки огляд проводиться з обов’язковою відеофіксацією.

Якщо відеофіксація неможлива, тоді перевірка здійснюється у присутності двох свідків, що забезпечує інспектор.

Алкогольне сп’яніння підтверджується, якщо показник приладу перевищує 0,2 проміле.

Які зміни прийняли

За новими правилами, не потрібно задіювати двох свідків для проведення перевірки на кількість алкоголю у крові водія. Відеозапис з нагрудної камери поліцейського при цьому стане достатнім доказом.

Необхідність змін обумовлена тим, що не завжди є можливість знайти двох свідків, особливо у нічний час чи за умов інтенсивного руху на дорозі. Завдяки цьому процес визначення відповідальності осіб, які керували транспортним засобом у стані сп’яніння, буде прискорений.

Нововведення має на меті також акцентування важливості забезпечення поліцейських спеціалізованим обладнанням, яке дозволятиме фіксувати відеодокази в будь-який час та за різних погодних умов.

Як має проводитись огляд і тестування на сп’яніння

Водії мають знати, що перевірка на стан алкогольного сп’яніння може проводитись лише за допомогою спеціальних технічних засобів із наявними відповідними документами. У разі відсутності цих документів у інспектора перевірка не дозволяється.

Проте інспектор повинен пред’являти ці документи лише на вимогу водія. Тобто якщо водій не просить про це, порушень зі сторони правоохоронця не буде.

Стан алкогольного сп’яніння вважається підтвердженим, якщо алкотестер показав більше ніж 0,2 проміле.

Читайте також  "Пенсія зросте на 2600 грн у цих людей": масштабна індексація станеться в Україні за кілька тижнів

У разі доставлення водія у медзаклад його огляд повинен бути здійсненим не пізніше ніж після 2 годин його перебування там. В іншому разі огляд не буде дійсним.

Крім того, поліцейський має скласти акт огляду у двох примірниках, один з яких віддають водієві. Якщо акт не складений, огляд також вважається недійсним.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело