Як зміняться суми в платіжках за комунальні послуги з 1 липня: оновлені тарифи на газ, електрику та воду

Як зміняться суми в платіжках за комунальні послуги з 1 липня: оновлені тарифи на газ, електрику та воду

Уже з 1 липня українці почнуть отримувати платіжки за комунальні послуги за новими, збільшеними тарифами. За електроенергію та газ тарифи затвердили ще навесні, зростання цін на холодну воду досі обговорюється.

Електроенергія
Вартість електроенергії для простих українців підвищилась з 1 червня до 2,64 грн/кВт*год. Ймовірно, цей тариф збережеться до кінця поточного року.

Щоб заощадити після підвищення електрики, варто використовувати двозонні та тризонні тарифи. Для цього слід встановити спеціальні лічильники.

При двотарифних лічильниках є можливість платити за електрику менше у нічний час. Тритарифні пристрої дозволяють платити менше в періоди непікового споживання, проте у пікові години доведеться платити більше.

Газ

НАК “Нафтогаз України” затвердив тарифи на газ для населення на цілий рік, вони діятимуть до 1 травня 2024 року. За кубометр громадяни сплачують 7,96 грн. Відомо, що послугами цієї компанії користуються 98% споживачів.

В інших постачальників вартість газу різна: від 7,7 до 9,99 грн за куб. метр. При цьому найвигіднішу ціну пропонує київська компанія “ЕРУ Людям”.

Холодна вода
Послуги водопостачання та водовідведення з 1 липня можуть піднятися в ціні у низці великих міст. До цього підвищення тарифів відтерміновували – 1 січня та 1 березня. За останньою інформацією, в Асоціації “Укрводоканалекологія” вимагають підвищити тариф на водопостачання та водовідведення мінімум на 33%.

Залежно від водоканалу, підвищені тарифи на водопостачання можуть суттєво відрізнятися – від 10% до 40%. Очікуються, що тарифи на воду в різних містах піднімуться таким чином:

Київ – з 30,38 до 40,46 грн за куб. м (з ПДВ);
Дніпро – з 31,36 до 38,79 грн;
Одеса – з 35,15 до 44,86 грн;
Вінниця – з 25,62 до 47,75 грн.
У Херсонській, Миколаївській та Харківській областях тарифи на воду, ймовірно, поки не підвищать.

Читайте також  Із 1 жовтня вже не дозволять: українців попередили про великі штрафи...

Як пояснили в Асоціації, комунальні підприємства потребують скорішого підвищення тарифів на холодну воду через збитковість водопровідної галузі, що спостерігається наразі. У 2022 році збитки становили 4,5 млрд грн, а цьогоріч – майже 3,5 млрд грн. Востаннє тариф на воду переглядали ще до війни, наприкінці 2021 року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело