Чи можна забороняти чоловікам госпіталізацію без довідки від військкомату: пояснення юриста

Чи можна забороняти чоловікам госпіталізацію без довідки від військкомату: пояснення юриста

Рада оборони Івано-Франківської області задумалася про тимчасове припинення планових госпіталізацій пацієнтів без узгодження з територіальними центрами комплектування. Таким чином, кожен, хто потребує лікування, має отримати довідку з військкомату, що він стоїть на обліку.

Чи законно таке рішення розбирався “Апостроф”.

Юристи наголошують, що згідно зі статтею 3 Конституції України, людина, її життя та здоров’я, честь та гідність, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Статтею 49 Конституції передбачено, що кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Конституційні правничий та свободи людини і громадянина неможливо знайти обмежені крім випадків, передбачених Конституцією.

В умовах військового чи надзвичайного стану можуть бути встановлені окремі обмеження прав і свобод із зазначенням терміну дії цих обмежень. Згідно з указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 “Про запровадження воєнного стану в Україні” передбачено, що у зв’язку із запровадженням воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права та свободи людини та громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України.

Тобто президентським указом не встановлено обмежень за статтями 3, 49 Конституції України. Вона чітко встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, які передбачені Конституцією та законами України. Відповідно такі дії ради оборони Івано-Франківської області неправомірні, скоєні з перевищенням своїх повноважень та порушують конституційні права людини на охорону здоров’я та медичну допомогу , – розповіла “Апострофу” медичний адвокат Юлія Миколаєць.

Читайте також  Гройсман назвав причини падіння курсу гривні

В Україні дев’ятий рік триває жорстока війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, за повісткою можливий заклик військовозобов’язаного на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам’ятати, що обов’язком кожного українця є захист своєї країни. Адже якщо сьогодні ти тікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело