“В Україні готують звільнення від мобілізації для представників цих професій”: названо перелік

“В Україні готують звільнення від мобілізації для представників цих професій”: названо перелік

В Україні готують звільнення від мобілізації для двох категорій громадян. Йдеться про ФОП, а також IT-фахівців.

Як інформує “biz.today.ua”, у державі планують внести зміни до законодавства, щоб бронювати від мобілізації можна було підприємців та гіг-фахівців. Це люди, які працюють поза штатом компанії – їх запрошують до виконання конкретних проектів.

Директор департаменту економіки безпеки та оборони Мінекономіки Сергій Сметанко під час IT Ukraine Legal Conference повідомив, що ФОП – це основна форма працевлаштування у ІТ. Також є гіг-фахівці, які зараз “випали із системи”. У законі зазначено, що бронюватися можуть лише підприємства, організації та установи.

“Кожна галузь – унікальна, але ІТ – одна із найпотужніших і найважливіших в Україні. Ми працюємо над цим питанням, думаємо про відповідні зміни в законі”, – зазначив топ-менеджер.

За словами експерта, раніше компаніям повертали багато заявок через недостатнє обґрунтування. Наразі процедуру прописано чіткіше і зрозуміліше. Щоб вважатися критично важливим, підприємству достатньо підпадати під три критерії.

Нагадаємо, що в лютому заступник міністра економіки Ігор Фоменко повідомив, що айтішники-ФОП та гіг-контактори також можуть претендувати на бронювання від мобілізації. Але пізніше заступник міністра цифрової трансформації України Олександр Борняков із Мінцифри спростував цю заяву.

В Україні готують звільнення від мобілізації для ФОП та IT-спеціалістів

Чи можуть в Україні вручати електронні повістки

Адвокат АТ “ASA GROUP” Валерій Єфремов уточнив, що в Україні є технічна можливість надсилати електронні повістки через платформу “Дія”. Проте українське законодавство поки що не готове до такої форми вручення документів.

“Зараз повістку мають вручити військовозобов’язаному особисто, і він має розписатися про її отримання. Будь-які альтернативні способи вручення повісток: усне повідомлення, телефонна розмова, смс-повідомлення або інші способи на сьогодні поза законом”, – пояснив юрист.

Читайте також  Нова медична реформа: пологи в Україні стануть платними

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело